Formula 1
88

Svjetski šampion Nico Rosberg se oprostio od Formule 1

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nico Rosberg (31) je proteklog vikenda osvojio svoj prvi naslov prvaka Formule 1, a onda je sasvim iznenada objavio kraj karijere.

Rosberg je osvajanjem drugog mjesta na utrci u Abu Dhabiju protekle nedjelje ovjerio titulu. Tokom sezone je od 21 utrke trijumfovao na devet, a Hamilton na deset, no na kraju sezone Nijemac je osvojio 385, a Britanac 380 poena.

"Otkako vozim svih ovih 25 godina, to je bio moj san, moja 'jedna stvar' da postanem šampion Formule 1. Kroz sav naporan rad, bol, žrtvovanja, to je bio moj cilj. I sada sam to napravio. Popeo sam se na planinu i sada sam na vrhu, tako da je osjećaj ispravan. Moja najveća emocija je sada duboka zahvalnost prema svima koji su me podržavali kako bih taj san ispunio", objavio je Rosberg na svom Facebook profilu.

Rosberg je dodao da ga je ova sezona mnogo potrošila, zahvalio se ženi Vivian i napisao da je o oproštaju počeo razmišljati nakon što je pobijedio utrku u Suzuki, jer je nakon toga sve bilo u njegovim rukama.

"U Abu Dhabiju sam znao da bi to mogla biti moja posljednja utrka i taj osjećaj je očistio moju glavu prije početka utrke. Želio sam uživati u svim dijelovima tog iskustva znajući da bi to mogao biti posljednji put... i onda su se svjetla ugasila i imao sam najintenzivnijih 55 krugova mog života. Odluku sam donio u ponedjeljak navečer. Nakon jednog dana razmišljanja, prve osobe kojima sam rekao odluku bile su Vivian i Georg (čovjek iz njegovog tima), te Toto", napisao je Rosberg.

Svoj debitantski nastup u Formuli 1 Rosberg je imao u Bahreinu 2006. godine kada je završio na sedmom mjestu vozeći za Williams. Do titule je čekao 10 godina u kojima se takmičio u 206 utrka.