Formula 1
77

Kraj uzbudljive sezone: Nico Rosberg u Abu Dhabiju osvojio prvu titulu prvaka Formule 1

Piše: E. B.
Foto: AFP
(Foto: EPA)
Nico Rosberg je osvojio prvu titulu prvaka Formule 1 nakon što je taktički odvozio utrku u Abu Dhabiju. Nijemac je osvojio drugo mjesto iza timskog kolege iz Mercedesa Lewisa Hamiltona i tako sačuvao prednost u odnosu na Britanca u ukupnom poretku.

Rosberg je tokom sezone od 21 utrke trijumfovao na devet, a Hamilton na deset, no na kraju ove sezone Nijemac je osvojio 385, a Britanac 380 poena.

Hamilton je startao sa pole pozicije i vodio je u prvoj polovini utrke, no Rosberg je vozio taktički, mirno i držao drugu, a potom i treću poziciju koja mu je garantovala titulu.

Nijemac je mogao ostati bez titule u 20. krugu kada je "za dlaku" izbjegao sudar prilikom prestizanja tada drugoplasiranog Verstappena.

Sredinom utrke Hamilton, koji je bio na drugom mjestu iza Vettela, je pokušao usporavati kako bi dao šansu Verstappenu i Ricciardu da prestignu Rosberga koji je pratio Britanca na trećem mjestu.

Nakon što je Vettel otišao u boks, Hamilton je vodio, a iza njega su bili Rosberg, Verstappen i Ricciardo. Hamilton je konstantno usporavao kako bi dao šansu vozačima Red Bulla da prestignu Rosberga i tako mu donesu titulu.

U posljednjih pet krugova četvorica vodećih bili su u razmaku od jedne sekunde u odnosu jedan na drugog. Hamilton je vodio, a iza su bili Rosberg, Vettel i Verstappen, no do kraja se taj poredak nije promijenio i Rosberg je osvojio titulu.

Mercedes je ubjedljivo osvojio konstruktorsku titulu sa 765 bodova ispred Red Bulla koji je na kraju sakupio 468 bodova.