Legenda Formule 1
929

Schumacherov 51. rođendan: Kako je veliki šampion postao prijatelj djece Sarajeva

F. Z.
Michael Schumacher rođen je na današnji dan prije 51 godinu, a čovjeka koji je sedam puta bio prvak svijeta u Formuli 1 kao vozač Benettona i Ferrarija posebno vole djeca opkoljenog Sarajeva.
Dok se grad podno Trebevića oporavljao od zastrašujuće opsade koja je trajala skoro četiri godine, 17. decembra 1997. godine u drugu posjetu njegovim najmlađim stanovnicima stigao je, tada još uvijek dvostruki prvak svijeta.

Schumacher je u Sarajevo stigao u sklopu projekta UNICEF-a kako bi se sakupio novac za specijaliziranu bolnicu u Sarajevu, a u kojoj bi se liječila djeca koja su ranjena i tokom rata izgubila dijelove tijela.

Novinska agencija AP izvijestila je tog 17. decembra 1997. godine kako je Schumacherov dolazak u Sarajevo posebno obradovao njegovog devetogodišnjeg navijača koji je nakon što je stao na nagaznu minu izgubio oko i podlakticu.

"Dvostruki svjetski prvak Formule 1 posjetio je sarajevsku bolnicu i izmamio osmijeh devetogodišnjem Damiru Vatrešu koji je izgubio oko i desnu podlakticu nakon eksplozije nagazne mine", napisao je AP.

Bio je to drugi dolazak velikog šampiona u Sarajevo, a prvi put stigao je drugog septembra 1996. godine. Na sarajevskom aerodromu dočekali su ga francuski vojnici, a Schumacher je u Bosnu i Hercegovinu prvi put stigao u sklopu humanitarne misije austrijske organizacije Hope (Nada) '87.

Tokom svog boravka u Sarajevu Schumacher je u bolnici obišao teško ranjenu djecu, a grad Sarajevo 2014. godine proglasio ga je počasnim građaninom.

Schumacher je još uvijek u teškom stanju nakon nesreće koju je doživio na skijanju 29. decembra 2013. godine. Nakon pada i udarca glavom u kamen, bez obzira na činjenicu da je nosio zaštitnu kacigu, Schumacher je pao u komu.

Legendarni šef Ferrarija Jean Todt rekao je u julu prošle godine kako Schumacher dobro napreduje, da je svjestan, ali i da ima određenih poteškoća pri komuniciranju.