Okom statistike
215

Schumacher ili Hamilton: Ko će biti zapamćen kao najbolji vozač Formule 1 u historiji?

E. B.
Lewis Hamilton i Michael Schumacher
Lewis Hamilton i Michael Schumacher
Lewis Hamilton je jučer stigao do šeste titule najboljeg vozača Formule 1 na svijetu i s pravom se može postaviti pitanje da li će do kraja karijere uspjeti nadmašiti najboljeg vozača svih vremena Michaela Schumachera?

Legendarni Schumacher je osvojio sedam titula, a njegova i Hamiltonova karijera su itekako usporedive i ne bi bilo neispravno Britanca smatrati za najboljeg vozača Formule 1 svih vremena ukoliko dostigne i prestigne Nijemca.

Schumacher je prve dvije titule (1994. i 1995.) osvojio u Benettonu koji je bilo neznatno bolji od rivala, a slična situacija je bila kada je Hamilton osvojio svoju prvu titulu (2008.) vozeći za McLaren.

Schumacher je 1996. godine prešao u Ferrari u kojem je tek u petoj godini uspio osvojiti titulu, a s obzirom da je u periodu od 2000. do 2004. Scuderia bila ubjedljivo najbolja, nije ni čudo što je pet puta uzastopno Nijemac osvajao titule prvaka. Naravno, ne treba zaboraviti da je bio vozač broj 1 i da je sve u ekipi bilo podređeno njemu.

Zanimljivo, Hamilton je naslijedio Schumachera u Mercedesu 2013. godine, a njemačka ekipa je bila slična Ferrarijevoj 1996. godine - prvi vrhu, ali nedovoljno dobra za titule.

No, promjenom pravila 2014. godine Mercedes je postao ono što je Ferrari bio u periodu 2000.-2004., a to je ubjedljivo najbolji bolid, te nije čudo što je od tada samo njemačka ekipa osvajala titule. Pet puta je to pošlo za rukom Hamiltonu (2014., 2015., 2017., 2018., 2019.), a jednom je titulu osvojio njegov timski kolega Nico Rosberg (2016.).

I dok je Hamilton sa Rosbergom vodio veliku borbu do 2016. godine, u posljednje tri godine Valtteri Bottas je bio vozač broj 2 kao što su je to bio Rubens Barrichello u Ferrariju u pet uzastopnih Schumijevih titula.

Do nove promjene pravila doći će 2021. godine, što znači da će Hamilton imati veliku priliku i iduće godine postati prvak i izjednačiti se sa Schumacherom po broju titula.

Osim titula, Hamilton će imati priliku prestići Schumija i po broju pobjeda. Nijemac je na brojci od 91, a Britanac na 83 pobjede. Schumacher još uvijek ima prednost i u broju podija, no ona sasvim sigurno neće dugo trajati s obzirom da je razlika veoma mala (155 - 150).

Ono što je posebno impresivno kada se gleda Hamiltonova statistika je činjenica da je samo 98 puta ostao bez podija, dok je Schumacher čak 152 puta gledao kako se trojica rivala obljevaju šampanjcem.

Ipak, treba istaći i da je Schumi 58 puta tu sudbinu doživljavao nakon poprilično bespotrebnog povratka nakon tri godine pauze u 40. godini.

Hamilton će u novu sezonu ući kao 35-godišnjak i pitanje je da li će nakon isteka ugovora na kraju iduće sezone željeti nastaviti voziti. Postoje naznake kako bi se od 2021. godine mogao naći u bolidu Ferrarija, no sve zavisi od toga da li će se Scuderia najbolje snaći s novim pravilima koja stupaju na snagu te godine.

Kako god se iduća sezona završi, jedno je sigurno - Na početku 21. stoljeća mogli smo gledati dvojicu najboljih vozača Formule 1 u historiji ovog sporta dugoj 70 godina.