Formula 1
0

Pirelli predstavio 18-inčne gume za Formulu 1

Klix.ba
Pirelli je pokazao prve slike prototipnih 18-inčnih guma za Formulu 1, i to uoči njihovog prvog testiranja koje će provesti Lotus na stazi Silverstone u srijedu.

Ovaj dobavljač guma za F1 isprobava novu dimenziju i izgled gume kako bi pomogao vodećim ljudim ovog šampionata u odluci da li Formula 1 treba promijeniti svoj ​​koncept gume od 2017. godine, tačnije kada istekne trenutni ugovor Formule 1 i Pirellija.

Direktor Pirellijevog Motorsport odjela, Paul Hembery, je na Velikoj nagradi Velike Britanije potvrdio kako je njegova kompanija otvorena za razvoj novih veličina guma u budućnosti, ali da on nije ubjeđen da će 18-inčne gume biti dovoljno velike.

"Rekli smo prije mnogo godina da ćemo podržati uvođenje guma većeg promjera, ali smo rekli i to da ćemo činiti ono što ovaj sport i Šampionat žele - što se do sada pokazuje kao presudan faktor.", rekao je Hembery.

"Odlučili smo se da krenemo u testiranje i isprobavanje ovog koncepta, te smo mislili da bi bilo korisno da F1 komisija i strategijska grupa dobiju slike aktuelnog F1 bolida sa 18-inčnim gumama. Također, 18-inčne gume su tek jedno od rješenja, jer u ovakvom pomjeranju standardu smatram kako su 19-inčne ili 20-inčne gume rješenje koje će dati najbolje rezultate."