Velika šteta
20

Pirelli "otpisao" 1.800 novih guma za bolide Formule 1 nakon otkazivanja utrke u Australiji

D. B.
Kompanija Pirelli je bila prisiljena da baci 1.800 potpuno novih guma za bolide Formule 1 nakon što je zbog pandemije koronavirusa otkazana utrka za Veliku nagradu Australija.

U slučaju aktuelne generacije guma i točkova, Pirelli uvijek mora otpisati gume koje su montirane i skinute iako nisu nikad korištene, a razlog je mogućnost njihovog oštećenja kada se skidaju s točkova.

S obzirom na otkazivanje utrke u Australiji zbog koronavirusa, gume su morale biti skinute, a zračni transport točkova je prepušten timovima.

U Evropi namontirane nekorištene gume se mogu transportovati cestom te se ponovo koristiti za narednu utrku jer se ne moraju skidati.

Pirelli je redovno otpisivao gume nakon utrka, a obično je morao odbaciti 560 guma za kišu ukoliko ne bude problema s vremenom, no situacija u Australiji je bez presedana.

Oko 1.800 nenamontiranih guma je stiglo morem u Bahrein i Vijetnam, a nakon odgađanja prve dvije utrke, one će biti uskladištene ukoliko budu određeni novi datumi udržavanja utrka. U suprotnom će biti premještene na mjesto održavanja duge utrke gdje se koristi ista smjesa.

Treba reći da će gume iz Australije biti iskorištene kao gorivo za fabriku cementa u Oxfordshireu.