Nakon katastrofe u Japanu
2

Perezu prijeti suspenzija super licence, ima sedam kaznenih bodova

D. B.
Iako je Red Bull Racing zahvaljujući pobjedi Maxa Verstappena osigurao konstruktorsku titulu, utrka u Japanu nije prošla bez problema, a posljedice bi ponajviše mogao osjetiti njegov timski kolega Sergio Perez.

Popularni Checo uopće nije završio utrku na stazi Suzuka, ali je bio u centru nekoliko incidenata. Iza Meksikanca je vikend za zaborav, od prvog slobodnog treninga se žalio da se bolid "čudno ponaša", a iako je utrku startao s pete pozicije, nije je uspio završiti. Njegovu utrku su obilježili incidenti na stazi s drugim vozačima, kao i odustajanje.

Perez bi u nastavku sezone mogao zaraditi suspenziju FIA super licence koja je neophodna za takmičenje u Formuli 1. Inače, dokument košta nešto više od 11.000 dolara, a obnova dodatnih 2.000 dolara.

Za super licencu je uveden sistem kaznenih bodova, kako bi se ograničio broj incidenata u kojim vozač može učestvovati. Kada vozač skupi ukupno 12 kaznenih bodova u jednoj godini, slijedi mu suspenzija na jednoj utrci. Checo nakon utrke u Japanu ima sedam bodova na svojoj super licenci, tako da mu je preostalo svega pet. Iako se to čini mnogo, treba imati na umu da je ostalo još šest utrka.

Max može osigurati svoju treću titulu u nizu na utrci u Kataru, a cilj Pereza je da zadrži drugu poziciju koju je prošle sezone izgubio od Ferrarijevog vozača Charlesa Leclerca. U toj borbi bi se moglo dogoditi svašta, jer Meksikanac po svaku cijenu želi izbjeći ponavljanje sličnog scenarija iz prošle godine.

Vezani članci