Formula 1
0

Nick Heidfeld mijenja Kubicu u Renaultu

Totalsport
Nick Heidfeld (Foto: Reuters)
Nick Heidfeld (Foto: Reuters)
Iskusni njemački pilot Nick Heidfeld (33) zamijenit će 26-godišnjeg Poljaka Roberta Kubicu u Renaultovom bolidu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Njemački dnevnik Bild ekskluzivno saznaje da se vodstvo Renaultove ekipe opredijelilo za Nijemca koji će već ovog vikenda sjesti za upravljač bolida na testiranju u španskom Jerezu. U odnosu na drugu dvojicu kandidata, Bruna Sennu i Nicu Hülkenberga, presudilo je iskustvo Nijemca, odnosno njegovih 170 odvoženih utrka u Formuli 1. S obzirom na to da relativno neiskusnog pilota imaju već u Rusu Vitaliju Petrovu, piše Bild, čelnici Lotus Renault GP-a (novo ime ekipe) odlučili su se za provjerenog vozača.

Prema najavama F1-eksperata Renault će u sljedećoj sezoni imati jedan od najkvalitetnijih bolida u takmičenju. Kako će ga Heidfeld i Petrov iskoristiti, vidjet će se već za četiri sedmice, kada Svjetsko prvenstvo kreće Velikom nagradom Bahreina.

Heidfeldu, koji je bio bez angažmana kao jedan od vodeća dva vozača u ekipama koje će sudjelovati u Svjetskom prvenstvu 2011. godine, je sretnom okolnošću tako ispala teška povreda Roberta Kubice, koji se teško povrijedio u nedjelju pri izlijetanju na jednom reli-takmičenju u Sjevernoj Italiji.

Poljaka danas (četvrtak) očekuje nova operacija. Zbog teških povreda desne noge i ruke propustit će sezonu.