"Šokiran" pažnjom medija
10

Newey potvrdio da će "vjerovatno" raditi za drugi F1 tim nakon Red Bull Racinga

D. B.
Adrian Newey (Foto: EPA-EFE)
Adrian Newey (Foto: EPA-EFE)
Legendarni inženjer Adrian Newey je prvi put rekao da očekuje da se pridruži nekom drugom F1 timu nakon što je dugi niz godina radio za Red Bull Racing.

Šezdesetpetogodišnji Newey je kazao da "ozbiljno razmišlja o promjeni tima te odlasku negdje gdje će raditi četiri ili pet godina ili tako nešto".

"Osjećam se umorno u ovom trenutku, no vjerovatno ću kasnije nastaviti raditi", kazao je on.

Njegova odluka da napusti funkciju glavnog tehničkog direktora Red Bulla nakon 19 godina saopćena je ranije ovog mjeseca. Najnoviji komentari potiču iz Neweyjevog intervjua s njegovim menadžerom Eddiejem Jordanom, nekadašnjim šefom F1 ekipe, u marketinškom videu za kompaniju koja prodaje jahte.

Newey se smatra najvećim F1 dizajnerom u historiji, a iako ne otkriva gdje bi mogao nastaviti karijeru, poznato je da je razgovarao s čelnicima Ferrarija, ekipe koja je ujedno i favorit za njegovo dovođenje.

Šef McLaren Racinga Zak Brown je kazao da "nikad ne treba reći nikad" kada je riječ o dolasku Neweyja u ovaj tim. Također, Williamsov šef James Vowles je kazao da je obavio "lagani razgovor " s Neweyjem, a vjeruje se i da mu je Aston Martin već ponudio ugovor.

Newey je dogovorio raniji prekid ugovora s Red Bullom kako bi mogao početi raditi za novi tim početkom 2025. godine, što bi mu omogućilo da ima utjecaja na dizajn bolida prema novim tehničkim propisima za 2026. godinu.

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton, koji će voziti za Ferrari naredne sezone, rekao je da bi volio da mu se Newey pridruži u Maranellu.

Na Neweyjevu odluka da napusti Red Bull djelomično je utjecala kontroverza vezana za šefa tima Cristiana Hornera, kojeg je bivša uposlenica optužila za seksualno uzemiravanje. Horner je odbacio optužbe, a internom istragom je ustanovljeno da nije kriv. Nova istraga je u toku nakon žalbe uposlenice.

Pored toga, Newey je nezadovoljan jer smatra da postoje pokušaji nekih ljudi u Red Bullu da javno umanje njegov utjecaj na trenutni uspjeh tima.

"Odluka da napustim Red Bull bila je veoma teška, no morao sam je donijeti iz više razloga. Red Bull je moja porodica. Nisam mogao ni pomisliti da će moja odluka biti tako velika vijest koja će se naći u svim medijima. To me je šokiralo", istakao je Newey.

Dodao je da će nastaviti raditi i nakon dobi za penziju zbog dva faktora. Jedan je to što se njegov otac "izgubio" nakon penzionisanja u 66. godini, a d rugi je činjenica da F1 veterani Bernie Ecclestone i Roger Penske i dalje rade iako su u svojim devedesetim, odnosno osamdesetim.