Ko će voziti uz Maxa?
26

Perezu ponuđen jednogodišnji ugovor: Sve je otvoreno, ništa nisam potpisao

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Meksički vozač Formule 1 Sergio Perez tvrdi da je još uvijek sve otvoreno kada je riječ o njegovoj budućnosti.

Fox Sports Mexico tvrdi da je Red Bull Racing već ponudio Perezu produženje ugovora na još jednu sezonu, no on želi osigurati još dvije godine saradnje s ovim timom.

Checo je istakao namjeru da riješi svoju budućnost što je prije moguće, dok njegovo mjesto u timu "nišane" vozači RB-a Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo.

Direktor tima Christian Horner je pohvalio Pereza zbog njegovog starta sezone te je kazao da će odluka o timskom kolegi šampiona Maxa Verstappena biti donesena "kad bude pravo vrijeme za to" s obzirom na činjenicu da je sezona duga.

Perez traži brzo rješenje kao i drugi vozači, jer ugovori na kraju aktuelne sezone ističu za polovinu grida.

"Ništa nije potpisano, tako da je sve još uvijek otvoreno. No, vjerujem da će se to dogoditi uskoro. Ulazimo u veoma intenzivan dio sezone i želim to riješiti. Vjerujemo da je važno fokusirati se na utrke, tako da se nadam rješenju radije prije nego kasnije", izjavio je Perez nakon utrke u Imoli.

Ovo je njegova četvrta sezona u Red Bull Racingu, a njegovi prethodnici Pierre Gasly i Alex Albon nisu mogli parirati Verstappenu iako su imali iste bolide. Perez nije govorio direktno o njima, no vjeruje da nije lako izdržati pritisak zbog toga što je Max na drugoj strani garaže.

"Ne bi bilo fer da pričam o drugim vozačima, no vjerujem da za sve postoji razlog, kao i za to što Red Bull ne odgovara svima. Teško je biti timski kolega Maxu, siguran sam da bih više sijao da imam drugog kolegu. S druge strane, ovo je veliki izazov. Max je najbolji vozač, veoma kompletan i rijetko griješi. Sjajno je imati takvog timskog kolegu koji vas gura naprijed da probijate svoje granice. Znam da moram imati savršen vikend kako bih ga pobijedio", rekao je Checo.

Novinari su ga pitali da li ga ometa činjenica da mu ističe ugovor dok pokušava dati sve od sebe na stazi.

"Pritisak je uvijek prisutan u Formuli 1, bez obzira da li imate ugovor ili ne. Uvijek morate pokazati performanse, posebno u Red Bullu. Pritisak je ogroman i to se ne mijenja. Može biti malo stresno jer imamo mnogo posla vikendima i vraćamo se u simulator. Vjerujem da ćemo uskoro znati šta ću raditi u budućnosti", riječi su meksičkog vozača.

Za kraj je naglasio da potpis još nije stavio.

"Dok se ugovor ne potpiše, sve je moguće", zaključio je Perez.