Formula 1
0

Nevrijeme odgodilo službeni trening VN Japana za nedjelju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Loše vremenske prilike i jaka kiša odgodili su službeni kvalifikacijski trening uoči Velike nagrade Japana, 16. ovosezonske utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, i pomaknuli ga za nedjelju.

Organizatori utrke od početka su dana imali problema sa silnim padavinama koje su natopile stazu u Suzuki, pa tako nije odvožen ni treći slobodni trening, tačnije službena su vremena ostvarili tek vozači Toro Rossa i Virgina Jaime Alguersuari, odnosno Timo Glock.

Tremin održavanja treninga neko je vrijeme pomican u očekivanju da se vrijeme smiri, ali nakon što je sigurnosni automobil (safety car) posljednji put izašao na stazu i odvezao nekoliko krugova, zaključeno je da su uvjeti preopasni da bi se vozilo.

Drugi je to put u zadnjih sedam godina da je kvalifikacijski trening za VN Japana odgođen i pomaknut za nedjelju. Podsjećamo, 2004. godine je odgodu izazvao uragan.

Tačan termin održavanja treninga u nedjelju zasad nije potvrđen, ali vjeruje se da bi se trebao održati u dva sata ujutro po našem vremenu. Sigurno je tek da je utrka na rasporedu u 8 sati po našem vremenu.