Tim saopćio odluku
88

Mick Schumacher napušta Haas, mijenja ga Nico Hulkenberg

D. B.
Njemački vozač Formule 1 Mick Schumacher napustit će Haas na kraju sezone, a njegovo mjesto će zauzeti sunarodnjak Nico Hulkenberg.

Schumacherova budućnost je dugo bila pod upitnikom, a Haas je odluku o promjeni vozača saopćio uoči posljednjeg trkačkog vikenda sezone koji se ove sedmice vozi u Abu Dhabiju. Sin sedmostrukog svjetskog prvaka Formule 1, Michaela Schumachera, izgubio je svoje mjesto u Haasu, a u narednoj sezoni će umjesto njega voziti Nico Hulkenberg, još uvijek aktuelni rezervni vozač Aston Martina.

Mick je prošlu sezonu vozio uz Rusa Nikitu Mazepina, a ovu mu je društvo pravio Kevin Magnussen. Prve bodove u F1 karijeri osvojio je u Silverstoneu gdje je bio osmi, a nakon toga je u Austriji završio šesti.

Od tada nije osvajao bodove, no ipak je dao doprinos trećinom od ukupnog broja bodova koje ima Haas. Kritikovan je zbog nekoliko skupih incidenata, što mu je također otežalo poziciju u Haasu.

Schumacher će teško naći mjesto u bolidu za narednu sezonu. Upražnjeno je samo ono u Williamsu, no ono će vjerovatno pripasti Loganu Sargeantu ukoliko završi u top 6 ukupnog poretka u Formuli 2. Trenutno je treći i na dobrom je putu da ispuni kriterije.

Mick nije krio razočarenje odlukom Haasa.

"Ovo će biti moja posljednja utrka za Haas. Ne želim kriti činjenicu da sam veoma razočaran odlukom da se ugovor ne produži. Bez obzira na to, želim se zahvaliti Haasu i Ferrariju što su mi dali priliku. Ove godine koje smo proveli zajedno pomogle su mi da sazrijem tehnički i lično. Shvatio sam koliko volim ovaj sport, posebno kad je bilo teško. Bilo je teških perioda, ali sam napredovao, naučio sam mnogo i siguran sam da zaslužujem mjesto u Formuli 1. Ovo nije gotova stvar za mene. Strast za Formulom 1 i dalje gori, borit ću se za povratak na grid", izjavio je Schumacher.

Umjesto njega će za Haas naredne sezone voziti 35-godišnji Hulkenberg, koji se tako u potpunosti vraća u Formulu 1. Sport je napustio 2019. godine, ali se povremeno vraćao te je odvozio pet utrka kao zamjenski vozač za Racing Point i Aston Martin. Ove godine je mijenjao Sebastiana Vettela na dvije utrke.

Vozeći za Williams, Force Indiju, Sauber, Renault, Racing Point i Aston Martin nastupio je na 181 utrci, a u protekle dvije sezone je imao ulogu rezervnog vozača Aston Martina. U karijeri je osvojio 521 bod, a najbolji rezultat su mu četvrto mjesto na utrci i jedan pole position.

"Veoma sam sretan što sam ponovo dobio mjesto u F1 boildu. Osjećam se kao da nikad nisam otišao iz ovog sporta. Uzbuđen sam što ću ponovo raditi ono što volim. Čeka nas posao kako bismo se mogli takmičiti s drugim timovima u sredini grida, jedva čekam da se pridružim toj borbi", kazao je Hulkenberg.

On će početi raditi za Haas već u utorak nakon utrke u Abu Dhabiju te će voziti ovogodišnji bolid u svrhu testiranja Pirellijevih guma.