Formula 1
0

Mercedes se izvinio zbog greške koja je Hamiltona koštala pobjede u Monaku

Klix.ba
Lewis Hamilton (Foto: EPA)
Lewis Hamilton (Foto: EPA)
F1 tim Mercedes se izvinio svom vozaču Lewisu Hamiltonu zbog strateške greške koja ga je koštala pobjede na utrci za Veliku nagradu Monaka.

Hamilton je bio na prvoj poziciji kada je pozvan u boks na izmjenu guma dok je Safety Car u završnom dijelu utrke bio na stazi.

"Pogrešno smo izračunali, tim je kriv i izvinjavam se. Hamilton je sjajan vođa i odličan vozač, siguran sam da će shvatiti da ponekad napravimo grešku", izjavio je šef Mercedesa Toto Wolff.

Greška Mercedesovog tima je omogućila Hamiltonovom timskom kolegi Nici Rosbergu da ostvari pobjedu, a ispred Hamiltona je utrku završio i Ferrarijev vozač Sebastian Vettel. Hamiltonova prednost nad Rosbergom u ukupnom poretku vozača je smanjena na 10 bodova, Britanac ima 126, a Nijemac 116 bodova.

Hamilton je bio vidno razočaran nakon utrke, ali nije krivio svoj tim. Nakon što je prošao ciljnu ravninu, vozač Mercedesa je stao pored staze koja pruža pogled na Mediteransko more, očigledno kako bi se sabrao. Nakon toga je završio krug i pri dolasku do podija nosem svog bolida udario znak koji označava mjesto za parking trećeplasiranog vozača.

Wolff je dodao da je greška napravljena zbog sumnje da gume gube temperaturu i da bi mogle praviti problem u slučaju da Vettel za vrijeme Safety Cara ode u boks po nove. To je bila teška odluka jer GPS sistem praćenja, koji pokazuje pozicije bolida na stazi, nije bio dostupan u Monaku.

"Mislili smo da imamo prednost kada je Safety Car izašao na stazu, ali je nismo imali. Lewis je bio iza Safety Cara, a računica je bila pogrešna. Očekivali smo da ćemo imati nekoliko sekundi više", kazao je Wolff.

On nije otkrio ko je donio konačnu odluku o Hamiltonovom odlasku u boks.

"Bila je to odluka tima, svi smo u ovom zajedno i odluke donosimo zajednički. Ne možemo kriviti samo jednu osobu. Gubimo i pobjeđujemo zajedno", završio je Wolff.