Oglasio se mladi Rus
18

Mazepin razočaran u Haas: Za otkaz sam saznao iz saopćenja, a rečeno mi je da se to neće dogoditi

D. B.
Nikita Mazepin (Foto: EPA-EFE)
Nikita Mazepin (Foto: EPA-EFE)
Ruski vozač Nikita Mazepin dobio je otkaz u Haasu nakon je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Sada se on odlučio oglasiti o cijeloj situaciji.

Mazepin je ostao bez mjesta u bolidu ekipe Haas, koja je prekinula saradnju i s njegovim sponzorom, kompanijom Uralkali, tako da Mick Schumacher još uvijek čeka novog timskog kolegu.

Rus je iznenađen i razočaran odlukom i ponašanjem svoje sada već bivše ekipe.

"Odluka nije bila fer niti je utemeljena na nečemu. Cijenim odnose u životu. Formula 1 je unikatan sport i morate stvoriti tim i hemiju između uposlenika. Razočaran sam kako se sve dogodilo. Bio sam zabrinut za svoju budućnost kada sam napuštao Rusiju, rečeno mi je da neće biti razloga da me otpuste ako pristanem na uvjete koje mi postavi FIA. Cijenio sam odnos s direktorom tima Guentherom Steinerom, vjerovao sam mu, no nisam dobio nikakvu informaciju od ekipe. Za raskid ugovora sam saznao iz saopćenja. Imam 23 godine i nisam bio spreman na ovo. Mogli su pronaći 15 minuta da razgovaraju sa mnom", izjavio je Mazepin.

Dodao je da je ovo vrijeme "bolno" za ljude u regiji te da razumije da svijet nije ono što je bio prije dvije sedmice.

"Oni koji žive izvan Rusije vide jednu stranu, dok oni koji žive u Rusiji i Ukrajini sve to vide drugačije. Imam prijatelje i porodicu koji su se našli u ovom konfliktu", rekao je mladi Rus.

FIA je ostavila mogućnost Mazepinu da se takmiči pod neutralnom zastavom, no Haas je ipak odlučio da ga otpusti.

Kompanija Uralkali je održala konferenciju na kojoj je saopćila da će braniti svoje interese pravnim putem, kao i da će tražiti odštetu. Ta sredstva i još dodanu sumu planiranu za sponzorstvo će Uralkali iskoristiti za fond We Compete As One, koji će pomagati sportistima. Mazepin je kazao da je riječ o sportistima koji su "izgubili priliku da se takmiče".