Formula 1
5

Massa na kraju sezone napušta Formulu 1

Klix.ba
Felipe Massa (Foto: EPA)
Felipe Massa (Foto: EPA)
Tridesetpetogodišnji brazilski vozač Felipe Massa napustit će Formulu 1 na kraju sezona.

Massa nikada nije osvojio titulu svjetskog prvaka, a najbliži je bio 2008. godine kao vozač Ferrarija, no, u posljednjoj krivini zadnje utrke u sezoni mu je "oteo" Lewis Hamilton. Tridesetpetogodišnji vozač Williamsa je osvojio 11 utrka za Ferrari u periodu od 2006. do 2008. godine, a na kraju ove sezone mu ističe ugovor. Otkrio je da je odlučio na kraju šampionata napustiti Formulu 1.

"Nakon 15 godina u Formuli 1, ova će biti moja posljednja. Uživat ću u posljednjih osam utrka što više mogu", izjavio je Massa.

Posljednja utrka sezone u Abu Dhabiju će biti 250. start za Massu u karijeri, nakon čega će završiti svoju karijeru u najbržem cirkusu na svijetu. Njegovo mjesto bi mogao zauzeti šampion iz 2009. godine Jenson Button (36), kojem ne ide najbolje u McLarenu. Međutim, Button bi također mogao napustiti Formulu 1.

Massa je preživio tešku nesreću i povredu glave na utrci u Mađarskoj, kada ga je pogodio dio Brownovog bolida koji je vozio Rubens Barrichello. U Williams je stigao iz Ferrarija 2014. godine.

Iako je tvrdio da nesreća nije ostavila posljedice, Massa od tada nikad nije bio blizu pobjede.