Formula 1
5

Jenson Button napušta Formulu 1 nakon utrke u Abu Dhabiju: Odlazim sretan

Klix.ba
McLarenov vozač Jenson Button poručio je da će okončati karijeru u Formuli 1 nakon nedjeljne utrke za Veliku nagradu Abu Dhabija.

Britanac koji je 2009. godine bio svjetski prvak kazao je u obraćanju medijima: "Dočekujem sljedeći vikend misleći da je to moja posljednja utrka. Vjerujem da je tako najbolje. U ovom trenutku ne želim se više utrkivati u F1".

Tridesetšestogodišnji vozač debitovao je u Formuli 1 sa 20 godina u 2000., a nedjeljna vožnja bit će mu 305. grand prix. Samo su Rubens Barrichello i Michael Schumacher imali više utrka od njega.

Petnaest puta bio je pobjednik F1 utrka, a vozio je za Williams, Benetton, BAR, Hodu, Brawn i McLaren. U aktuelnom timu sljedeće godine zamijenit će ga Belgijanac Stoffel Vandoorne, a on će ostati ambasador ekipe.

"Istina je da imam ugovor do 2018. godine, ali sam odlučio da se ne želim takmičiti", istakao je dodavši da je ugovor potpisao za slučaj ako se za tri mjeseca bude grizao zbog odlaska i promijenio mišljenje.

"Ipak, ne želim u ovu utrku ući misleći da mi nije posljednja i to je to", kazao je na kraju, prenosi BBC.

S obzirom na postojeći ugovor, on će u 2017. biti rezervni vozač te će se morati takmičiti ukoliko njegove kolege Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne ne budu u prilici.

Morat će obavljati i promotivne poslove za McLaren i raditi u simulatoru, kao i prisustvovati na najmanje četiri grand prix utrke.

"Bilo je ovo dugo putovanje. Imao sam više od 300 utrka i definitivno ću otići sretan postignutim. Moj život tek sada počinje", poručio je Button.