Zaljubljenik ekstremnih sportova
0

VIDEO / Mark Webber pilotirao helikopterom

Totalsport
Tokom ljetnih praznika u Formuli 1, australski adrenalinski ovisnik Mark Webber se prvi put u životu okušao u vožnji helikoptera.

Pilot Red Bull Racing Teama u Salzburgu je prošle sedmice dobio u ruke kontrolni upravljač helikoptera iz Red Bullove privatne avionske flote, koju u vlasništvu drži osnivač i vlasnik kompanije Dietrich Mateschitz.

Pod budnim okom člana eskadrile Rainera Wilkea 35-godišnji Australac lakoćom se vinuo i počeo letjeti zrakom. Nije trebalo drugo da kamerama pokaže nekoliko ekshibijskih pirueta.

"Bilo je to jedinstveno iskustvo" rekao je zaljubljenik u ekstremne sportove dodavši da se prvi put okušao u pilotiranju.

Riječ je o totalno drukčijim zakonitostima upravljanja nego što je slučaj u bolidu Formule 1. Sličnosti ipak ima: pilotiranje zahtijeva jako puno pažnje i koncentriranosti na detalje, kao i iznimnu disciplinu.

U toku je pauza u Svjetskom prvenstvu Formule 1. Nakon 11. utrke sezone odvožene za VN Mađarske na Hungaroringu posljednjeg dana jula, iduća utrka, Velika nagrada Belgije u Spa Francorchampsu, na rasporedu je 28. augusta.