Formula 1
0

Marchionne: Ako se vrati u Formulu 1, Alfa Romeo će imati vlastiti tim

Klix.ba
Predsjednik kompanije Ferrari Sergio Marchionne je u nedavnom intervjuu govorio o mogućem povratku Alfa Romeo tima u Formulu 1 s ciljem unapređenja imidža cestovnih automobila.

Još prošle godine su Red Bull i Ferrari razgovarali o tome da bolidi "Crvenog bika" koriste Alfa Romeo motore ove sezone, međutim, to je propalo iz nekoliko razloga. Red Bull je umjesto toga odlučio nastaviti saradnju s Renaultom kao dobavljačem motora.

Međutim, Marchionne i dalje ima ambiciju da Alfa Romeo ponovo uđe u svijet Formule 1, a prema njegovim riječima, kompanija bi imala vlastiti tim, dok bi Ferrari pružao podršku. Govoreći za talijansku Gazzettu dello Sport u petak, predsjednik Ferrarija je rekao da Alfa Romeo mora ući u Formulu 1 ako želi vratiti svoj ugled. U tom slučaju može očekivati pomoć Ferrarija.

Marchionne je rekao da Alfa Romeo može napraviti vlastitu šasiju i razviti svoj motor. U to je pomalo teško vjerovati zbog troškova razvoja motora, pa mnogi smatraju da bi kompanija ipak kupovala motore od Ferrarija. Marchionne je dodao da ne isključuje mogućnost formiranja tima Alfa Romeo-Ferrari.