Formula 1
114

Ljekari snizili tjelesnu temperaturu Schumacheru, porodica je uz njega

Klix.ba
Porodica njemačkog legendarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera je s njim u bolnici i dežuraju uz njegov krevet dok se on bori za život nakon nesreće koju je doživio skijajući na francuskim Alpama.

Schumacherova menadžerica Sabine Kehm izjavila je da su njegova supruga Corinna, kćerka Gina Maria i sin Mick u stanju šoka i da ne izlaze iz bolnice u Grenobleu.

Sedmostruki prvak Formule 1 je pretrpio tešku povredu glave u nedjelju tokom skijanja u odmaralištu Meribel.

Kako je jučer saopćeno Schumacher je stavljen u medicinski induciranu komu kako bi se smanjio pritisak na njegov mozak.

"Njegova porodica nije dobro, što je očito. Oni su u šoku", izjavila je Kehm novinarima.

Profesor Jean-Francois Payen iz Univerzitetske bolnice Grenoble rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da ljekari ne mogu dati prognozu za 44-godišnjeg vozača. "On je u kritičnom stanju, pratimo situaciju iz sata u sat", kazao je liječnik.

Prof. Payen je također rekao da je Schumacheru kaciga spasila život. "Da nije nosio kacigu on ne bi sada više bio s nama", izjavio je Payen.

Inducirana koma može trajati nekoliko sedmica, a stanje pacijenta se može stabilizirati, nakon čega slijedi nekoliko mjeseci terapije, kako bi se postigao što bolji oporavak. Ovo znači da postoje ipak presedani, odnosno pozitivni primjeri izlječenja, piše BBC.

Ljekari su snizili Schumacherovu tjelesnu temperaturu na 34-35 stepeni Celzija, a sve u sklopu stavljanja u komu. To usporava njegov metabolizam i smanjuje mogućnost upale.

Brojni fanovi i sportisti širom svijeta izrazili su podršku porodici, izrazi su nadu da će se legendarni vozač što prije oporaviti. Oglasila se i njemačka kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika koji je rekao da je njemačka vlada kao i milioni ljudi širom svijeta u šoku i da želje što brži oporavak jednog od najboljih sportista iz svoje zemlje.