Formula 1
60

Kimi Räikkönen se vraća u Ferrari

Klix.ba
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Kompanija Ferrari zvanično je potvrdila da će još uvijek aktuelni vozač ekipe Lotus, Finac Kimi Raikkonen, sljedeće godine biti timski kolega Fernandu Alonsu te da je potpisao dvogodišnji ugovor.

Tridesettrogodišnji Raikkonen je osvojio titulu svjetskog prvaka vozeći Ferrarijev bolid 2007. godine, a ekipu je napustio 2010. godine, kad aje njegovo mjesto zauzeo Fernando Alonso.

Finac će ovog puta zamijeniti Brazilca Felipea Massu, koji je ranije putem Twittera objavio da će napustiti Ferrari na kraju sezone. S druge strane, Lotus je najavio da će Raikonnena zamijeniti aktuelni vozač Saubera, Nijemac Nico Hulkenberg.

Raikkonen je ranije povezivan i sa Red Bullom, posebno nakon što je pobijedio na otvaranju tekuće sezone na stazi u Australiji, dok je drugi bio u Kini, Bahrainu i Španiji.

Raikkonen se već dvije godine takmiči u Formuli 1 nakon dvogodišnje pauze, tokom koje je vozio reli. Njegov povratak 2012. godine je obilježen sa sedam podija, kao pobjedom n stazi u A

Sada će Raikkonen i Alonso voziti u ist timu, u kojem se uvijek znalo ko je prvi, a ko drugi vozač. Bivši svjetski prvak, sir Jackie Stewart, koji radi kao konsultant u ekip Lotus, za BBC Sport je rekao da bi Raikkonenovo prisustvo u ekipi moglo uznemiriti Alonsa.

Ferrari ima 104 boda manje od Red Bulla u poretku konstruktora, dok Sebastian Vettel u poretku vozača ima 53 boda više od Fernanda Alonsa.