Formula 1
0

Juan Pablo Montoya: Formula 1 je postala dosadna

Totalsport
Bivši pilot Formule 1, a danas vozač NASCAR-a, Kolumbijac Juan Pablo Montoya (37), kritizirao je promjene u svijetu "oktanskog cirkusa" u posljednjih nekoliko godina, te svoj bivši posao okarakterizirao kao dosadan.

"Sa svom novom tehnologijom poput KERS-a i DRS-a piloti više ne moraju naučiti pretjecati. Sada je dovoljno da stanu iza bolida koji žele preteći, pritisnu dugme i prođu ga na ravnini", rekao je Montoya za Motor-Total.com.

Kolumbijac smatra da su današnje mjere sigurnosti previsoke, te da iste čine Svjetsko prvenstvo vrlo dosadnim.

"U posljednjih nekoliko godina samo slušam o sigurnosti, sigurnosti i još malo sigurnosti u Formuli 1. Voziti običan auto je rizik, pa ne razumijem čemu tolike mjere sigurnosti. Utrke su postale prilično dosadne", veli Kolumbijac, koji smatra da je oduvijek bio pogrešno tretiran u svijetu Formule 1 zbog svog porijekla.

"Ako agresivan vozač dolazi iz Evrope, onda je to u uredu. No kada je agresivan vozač iz Južne Amerike, onda je to budala. Kada Južnoamerikanac agresivno pretekne nekoga onda je to ludost, ali kada to uradi Sebastian Vettel, onda je to sjajno pretjecanje", tvrdi Montoya, te samopouzdano zaključuje:

"Da sam htio, mogao sam biti svjetski prvak. No odlučio sam se na odlazak!".

Montoya je bio dio svijeta Formule 1 od 2001. do 2006. godine, kada se odlučio okušati u vožnji NASCAR-a. U dosadašnjih je osam sezona upisao 230 nastupa, dvije pobjede, te je 22 puta završavao među prvih pet. Do sada je zaradio 34 miliona dolara samo od vožnje u NASCAR-u.