Odlazi i Jarno Trulli
0

Italija nakon 42 godine ostala bez vozača u Formuli 1

Totalsport
Jarno Trulli (Foto: AFP)
Jarno Trulli (Foto: AFP)
Odluka malezijske ekipe Caterham da otpusti Jarna Trullija i na njegovo mjesto dovede Rusa Vitalija Petrova teško je pogodila Italiju.

Dakako, ne zbog velikih očekivanja od 37-godišnjeg pilota, već zbog činjenice da je Italija prvi put nakon 1970. godine ostala bez ijednog vozača u Formuli 1! Dvije sedmice ranije HRT se odlučio za Indijca Naraina Karthikeyana koji je definitivno zatvorio vrata Vitantoniju Liuziju, a u petak je "korpu" dobio i Trulli koji je jedinu pobjedu u karijeri u Formuli 1 ubilježio 2004. na Velikoj nagradi Monaka, vozeći za Renault.

"Italija je nestala iz Formule 1. Rublji Vitalija Petrova zaključali su vrata Trulliju. Takve se stvari često događaju u kriznim vremenima", piše u subotu Gazzetta dello Sport.

"U Italiji ne postoji sistem koji bi pomagao mladim vozačima da dođu na viši nivo. Talente imamo, ali bez podrške oni nemaju nikakvih izgleda za prodor. Zbog krize u državi, trenutno ne vidim kako bi mladi vozač mogao pronaći pomoć da bi postao zanimljiv nekoj ekipi", izjavio je Trulli.

Posljednju pobjedu Italiji je 2006. donio Gianvcarlo Fisichella na VN Malezije. Posljednji je, pak, talijanski svjetski prvak bio je Alberto Ascari davne 1953. za upravljačem nacionalnog ponosa Ferrarija.