VN Azerbejdžana
42

Hamilton i Vettel okrivljuju jedan drugog za veliki incident u Bakuu

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Velika nagrada Azerbejdžana koja je vožena jučer neće biti upamćena po pobjedi Daniela Ricciarda ni po prvom podijumu u karijeri Lancea Strolla, već po incidentu u kojem su učestvovali Lewis Hamilton i Sebastian Vettel.

Kada se Safety car spremao na povlačenje sa staze Hamilton, koji je bio lider u tom trenutku, je naglo zakočio po izlasku iz krivine, a u njega je otpozadi udario Vettel.

Iznervirani Nijemac je potom došao paralelno sa Britancem i namjerno se zabio u njega.

Zbog toga je kažnjen sa 10 sekundi zaustavljanja u boksu, iako je prema pravilima trebao biti diskvalifikovan.

"Formula 1 je za odrasle ljude. Vozio sam se pored njega i ostvarili smo kontakt. On je naglo zakočio i došao sam pored njega i pokazao mu da nije u redu to što mi je uradio", rekao je Vettel odmah nakon utrke, na šta mu je Hamilton odgovorio:

"Ukoliko želi da dokaže da je mangup, to ćemo uraditi van staze, oči u oči. On se obrukao. Ne želim ga vidjeti jer se ne bi sve završilo na riječima", odbrusio je Britanac.

Nakon što je čuo Hamiltonovu poruku, Vettel je pokušao smiriti situaciju.

"Nemam problema sa njim. Ovo je izolovani incident na stazi i spreman sam da izgladim situaciju. Mada i ne mislim da se ima šta tu izgladiti. Do iduće utrke ću sigurno popričati sa njim nasamo", rekao je Vettel.

Danas su novinari pozvali oba vozača od kojih su željeli uzeti izjave "hladnih glava".

"Mislim da je stvar kristalno jasna. Nisam se ja namjerno zakucao u njega otpozadi. Oštetio sam svoje prednje krilo. On je slično kočenje napravio prije nekoliko godina u kini. To se tako ne radi", rekao je Vettel, a Hamilton je rekao kako nije ništa uradio čime je prekršio pravila.

"Ja sam kao lider kontrolirao tempo iza Safety cara. Na svakom nastavku utrke sam kočio na istom mjestu. On je, očito, zaspao u tom trenutku. Dakle, ja nisam ništa uradio krivo. S druge strane, ono što je on uradio, dakle došao pored mene i namjerno me udario, a k tome još i dobio smiješnu kaznu, je sramota za ovaj sport", rekao je Hamilton.