Bit će ih šest
17

Formula 1 objavila kalendar Sprint utrka za 2024. godinu, najavljene promjene formata

D. B.
Brazil će četvrti put biti domaćin Sprint vikenda, Austrija treći, Austin i Katar drugi put, a prvi put će im se pridružiti Kina i Miami.

Staze su odabrane prema njihovoj konfiguraciji koja omogućava pretjecanje i zabavno utrkivanje.

Otkako je uveden 2021. godine, format Sprinta je imao pozitivan utjecaj na broj publike, posebno u petak u odnosu na standardne slobodne treninge, a donio je dodatnu akciju za promotere i fanove.

Prema istraživanju obavljenom na 21 tržištu, tokom ovogodišnjeg trkačkog vikenda u Azerbejdžanu zabilježeno je povećanje publike u kvalifikacijama za 83 posto u odnosu na drugi slobodni trening 2022. godine, u SAD-u je iznosilo 139 posto, a u Belgiji 34 posto.

Tokom razgovora na sastanku F1 komisije u novembru, većina je dala podršku prijedlogu izmjene Sprinta za 2024. godinu kako bi se trkački vikend "racionalizirao", a to uključuje odvajanje aktivnosti Sprinta od aktivnosti vezanih za Veliku nagradu.

Sportski savjetodavni komitet će raditi na konkretnim detaljima, posebno kada je riječ o vremenu i propisima parc fermea, kako bi se konačni prijedlog predstavio Komisiji Formule 1 na prvom sastanku 2024. godine.

Nakon tog sastanka će biti saopćene sve eventualne promjene Sprinta.

Kalendar Sprint vikenda Formule 1 za 2024. godinu:

- Kina, Šangaj, 19. - 21. april

  • Miami, Miami, 3. - 5. maj
  • Austrija, Spielberg, 28. - 30. juni
  • SAD, Austin, 18. - 20. oktobar
  • Brazil, Sao Paolo, 1. - 3. novembar
  • Katar, Lusail, 29. novembar - 1. decembar.