Zbog teške nesreće
2

Fittipaldi mijenja Grosjeana na utrci u Bahreinu, Francuz u utorak izlazi iz bolnice

D. B.
Pietro Fittipaldi
Pietro Fittipaldi
Haas F1 Team je zvanično saopćio ko će zamijeniti Romaina Grosjeana na utrci za Veliku nagradu Sakhira u Bahreinu narednog vikenda.
Grosjean je na nedjeljnoj utrci u Bahreinu doživio katastrofalnu nesreću u kojoj se doslovno zabio u zaštitnu ogradu pored staze, a od siline udara se Haasov bolid prepolovio i zapalio.

Francuz je uprkos nesreći uspio ostati pribran te izaći iz gorućeg bolida, ali je ipak zadobio opekotine i zbog kojih će morati pauzirati. Srećom, nije ozbiljnije povrijeđen, što je i sam potvrdio putem društvenih mreža.

Haas je saopćio da će Grosjeana na utrci u Bahreinu zamijeniti dvadesetčetverogodišnji Brazilac Pietro Fittipaldi.

"Sretan sam što je Romain dobro. Svi smo sretni što je samo lakše povrijeđen u tako velikom incidentu. Okolnosti nisu najbolje da dobijem prvu priliku u Formuli 1, ali sam zahvalan Geneu Haasu i Guentheru Steineru što mi vjeruju i što su mi dali mjesto za upravljačem za naredni vikend", izjavio je Fittipaldi.

Radi se o unuku dvostrukog svjetskog prvaka Formule 1 Emersona Fittipaldija i bratu vozača Enza Fittipaldija. Ovo će biti njegov debi u Formuli 1, a dosad se u karijeri takmičio u različitim serijama. Šampionske titule je osvajao u takmičenjima NASCAR, Protyre Formula Renault, MRF Challenge i World Series Formula V8 3.5.

U oktobru 2014. godine je pozvan u Ferrarijevu akademiju, a u novembru 2018. godine je počeo testirati Haasov bolid.

Recimo i da je u maju te godine slomio obje noge tokom kvalifikacija za utrku 6 sati Spa-Francorchampsa.

Grosjean će izaći iz bolnice u utorak.