Slijedi posljednji korak
13

FIA odobrila Andrettijevu aplikaciju za ulazak u Formulu 1

D. B.
Nakon višemjesečnih analiza koje se odnose na interes za priključivanje Formuli 1 najranije 2025. godine, FIA je konačno objavila svoju odluku.

FIA je saopćila da je Andretti bio jedini aplikant koji je prošao u treću i posljednju fazu izbora, a koja podrazumijeva vlasnike komercijalnih prava Formule 1. I dok je FIA zadovoljna Andrettijevom aplikacijom te vjeruje da ispunjava sve njene kriterije, to ne znači da će tim sigurno dobiti mjesto na gridu.

Andretti sada treba postići zadovoljavajući komercijalni dogovor s Formula One Managementom, a već odavno je poznat otpor širenju grida na više od 10 timova. Izvršni direktor Formule 1, Stefano Domenicali, bio je jasan kada je kazao da bi svaka nova ekipa morala donijeti jasnu dodatnu vrijednost šampionatu.

"Kao što smo uvijek govorili, moramo biti sigurni da je odluka ispravna za biznis. Mislim da je to dužnost nas i FIA-e. Naredna odluka će biti donesena u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Domenicali prije ljetne pauze u Formuli 1.

Formula 1 se također oglasila u ponedjeljak.

"Primamo na znanje zaključke FIA-e u vezi s prvom i drugom fazom njihovog procesa i sada ćemo izvršiti vlastitu procjenu osnovanosti prijave", navodi se u saopćenju.

Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem je kazao da je proces odabira Andrettija bio vrlo temeljit, zbog čega je bilo potrebno mnogo vremena za završetak analize otkako je proces započet u februaru.

U Andrettiju su zadovoljni odlukom FIA-e.

"Andreti Cadillac je počastvovan što je FIA odobrila interes Andretti Formula Racinga za svjetski šampionat Formule 1. Cijenimo rigorozni, transparentni i kompletni proces evaluacije te smo uzbuđeni zbog pružene prilike da se takmičimo u historijskom i prestižnom šampionatu. Formiranje ovog američkog tima je važan trenutak ponosa za sve naše uposlenike i fanove. Vjerujemo da će naše kompetencije i tehnološki napredak iz svijeta utrka koristiti našim klijentima te jačati entuzijazam za Formulom 1 širom svijeta", navodi se u saopćenju.

U drugu fazu analize su prošli Rodin Carlin, Hitech i azijski LKYSUNZ, ali su nedavno obaviješteni da nisu dio finalne selekcije.