Ostaje bez bodova
15

FIA odbila žalbu Ferrarija na kaznu koju je dobio Sainz u Australiji

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kazna koju je vozač Ferrarija Carlos Sainz dobio tokom utrke u Australiji neće biti poništena, saopćeno je iz FIA-e.

FIA je odbila žalbu Ferrarija na kaznu koja je koštala Sainza četvrtog mjesta na utrci za Veliku nagradu Australije. Španac je kažnjen s pet sekundi nakon što je udario u Aston Martinov bolid u čijem kokpitu je bio Fernando Alonso nakon ponovljenog starta. Utrka je potom završena pod safety carom, tako da je Sainz potisnut na 12. poziciju i ostavljen bez bodova.

U odluci sudija saopćenoj danas je navedeno da je Ferrari prezentovao telemetriju iz Sainzovog bolida, njegovu izjavu i komentare drugih vozača iz intervjua kao argument da je španski vozač imao slabo prijanjanje hladnih guma te da mu je sunce ometalo vid, tako da nije mogao usporiti dovoljno da izbjegne Alonsa.

Sudijski tim uključujući bivšeg F1 vozača Enriquea Bernoldija je donio odluku da "nema novih značajnih i relevantnih elemenata" u Ferrarijevim dokazima koji nisu bili već jasni kada je kazna nametnuta.

"Uvjeti na stazi i gume su nešto što svaki vozač treba uzeti u obzir i tome se prilagoditi. U pokušaju da kasno koči dok se borio s Pierreom Gaslyjem, Sainz je preuzeo rizik da bi kao vozač mogao izgubiti kontrolu nad bolidom. U ovom slučaju se taj rizik materijalizirao, a posljedica je bio sudar koji je rezultirao kaznom", navodi se u saopćenju.

Iz Ferrarija su istakli razočarenje što slučaj nije ponovo razmotren te bi mogli tražiti reformu određivanja kazni u budućnosti.

"Želimo ući u šire razgovore s FIA-om, Formulom 1 i svim timovima s ciljem unapređenja politike našeg sporta, a kako bi se osigurao najviši nivo poštenja koji naš sport zaslužuje", poručili su iz Ferrarija.