Formula 1
3

Ecclestone: Slava i novac me nisu učinili sretnim

Klix.ba
Bernie Ecclestone (Foto: AFP)
Bernie Ecclestone (Foto: AFP)
Bernie Ecclestone, alfa i omega Formule 1, priznao je da nikada nije doživio sreću. Ovaj 82-godišnjak, čije je bogatstvo procijenjeno na tri i po milijarde eura, tvrdi da mu slava i novac nisu kupili radost.

"Nisam siguran šta je sreća, niti šta ti osjećaji znače. Iskusio sam zadovoljstvo kada bih nešto planirao i to se ostvarilo. Sreću? Nisam baš siguran", izjavio je Ecclestone u intervjuu za Times2.

Njegova kćerka Tamara udala se početkom ovog mjeseca, ali Ecclestone nije ni proslavio njeno vjenčanje.

"Nisam otišao na proslavu narednog dana. Otišao sam kući. Bio sam tu kada se udavala i bio sam sretan zbog toga, ali nisam želio da se vrtim uokolo. Sve je bilo stvarno previše za mene. Nisam to čak ni platio. Moja bivša supruga je to učinila", kaže Ecclestone.

Ecclestone i njegova supruga Slavica razveli su se 2009. godine, nakon 23 godine braka. Slavica se, nakon toga, našla na vrhu liste najbogatijih razvedenih osoba Sunday Timesa. Razvodom je dobila blizu 870 miliona eura, a brak je okončan na temelju Ecclestoneovog "nerazumnog ponašanja".

Prošle godine, Ecclestone je oženio Brazilku Fabianu Flosi. To je treći brak ovog 82-godišnjaka koji se zakleo da će "ostati sam do kraja života".

Njegove kćerke su ostale uz svoju majku, ali su se koliko-toliko pomirile sa ulaskom Fabiane Flosi u njihove živote.

Svojom pojavom i načinom života Ecclestone je prilično neobična pojava. Spava samo šest i po sati tokom noći, a ostatak vremena provodi bjesomučno radeći. Uskoro bi se mogao suočiti i sa kaznom od 10 godina zatvora, budući da su ga njemački tužioci optužili za davanje mita.

"Ukoliko odem u zatvor, morat ću se nositi sa tim, ali ne mislim da će mi se baš previše svidjeti", rekao je Ecclestone u intervjuu.

Optužnica se odnosi na povredu obaveza prilikom prodaje Formule 1 CVC Capital partnerima putem njemačke banke Bayern LB, iz 2006. godine.

Nekadašnji glavni službenik banke za rizik, Gerhard Gribkowsky, već služi kaznu od osam i po godina, nakon što je prošlog juna priznao da je primio mito od 33 miliona eura.

Njemačke vlasti tvrde da je Ecclestone odgovoran za plaćanje i sugerišu da je novac isplaćen kako bi se osigurala prodaja Formule 1, bez ažuriranja vrijednosti, kompaniji koja bi zadržala Ecclestonea kao najmoćniju osobu sporta.

Ecclestone negira bilo kakvu zloupotrebu i insistira da je novac uplatio nakon što ga je Gribkowsky pritisnuo prijetnjama. Ecclestonea sada brani jedna od vodećih njemačkih pravnih firmi, Thomas Deckers Wehnert Elsner, te njegov uobičajeni pravni tim iz Engleske.

Do suđenja bi moglo doći tokom ove godine, a to bi automatski dovelo u pitanje njegovu poziciju čelnika Formule 1. "Oni će (CVC) vjerovatno biti prisiljeni da me se riješe, ukoliko me Nijemci osude", najavio je Ecclestone.