Formula 1
0

Alonso najplaćeniji vozač Formule 1

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: AP)
Fernando Alonso (Foto: AP)
Španski pilot Ferrarija Fernando Alonso trenutno je najplaćeniji vozač Formule 1, prenose španski mediji pozivajući se na istraživanje Business Book GP-a.

Tako bivši dvostruki svjetski prvak godišnje zaradi 30 miliona eura, isključujući prihode od sponzora, dok je na drugom mjestu McLarenov pilot Lewis Hamilton, svjetski prvak iz 2008. godine sa zaradom od 16 miliona eura.

Iako je raskinuo ugovor s Ferrarijem vjeruje se da će talijanska ekipa Fincu Kimiju Räikkönenu ove godine isplatiti sličan iznos kao Hamiltonu, ali on nije uvršten na popis budući nije na listi popisu aktuelnih vozača Formule 1. Stoga je na trećem mjestu Felipe Massa s 14 miliona eura zarade, više nego duplo manje od timskog kolege Alonsa.

Aktuelni svjetski prvak Jenson Button godišnje inkasira “tek” devet miliona eura, dok je sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher na plaći od osam miliona.

Zanimljivo je mala zarada trenutno vodećeg u ukupnom poretku, australskog pilota Red Bulla Marka Webbera, koji inkasira oko 4,2 miliona eura, dok je njegov timski kolega Sebastian Vettel na plati od dva miliona.

Popis najbolje plaćenih vozača Formule 1:

  1. Fernando Alonso (Ferrari) 30 miliona eura
  2. Lewis Hamilton (McLaren) 16
  1. Felipe Massa (Ferrari) 14
  2. Jenson Button (McLaren) 9
  3. Michael Schumacher (Mercedes GP) 8
  4. Nico Rosberg (Mercedes GP) 8
  5. Robert Kubica (Renault) 7,5
  6. Rubens Barrichello (Williams) 5,5
  7. Mark Webber (Red Bull) 4,2
  8. Jarno Trulli (Lotus) 3
  9. Sebastian Vettel (Red Bull) 2
  10. Heikki Kovalainen (Lotus) 2
  11. Timo Glock (Virgin) 1

...