sport
0

Fondacija "Budućnost sporta" želi pomoći razvoju mladih bh. sportista

Klix.ba
Bogdan Tanjević i Harun Mahmutović
Bogdan Tanjević i Harun Mahmutović
Ogromni uspjesi mladih košarkaških reprezentacija BiH, kao i bronza Amela Tuke, te uspjesi drugih mladih bh. sportista, još jednom su pokazali da ova zemlja ima ogroman sportski potencijal. Nažalost, posljednji uspjesi su pokazali i ogromnu nebrigu države prema ovim mladim ljudima, koji su najbolji ambasadori BiH, navodi se u saopćenju Fondacije "Budućnost sporta".

Fondacija je osnovna prije godinu dana u Sarajevu“, a posljednji uspjesi mladih sportista, te reakcija odgovornih u vlasti, ponukali su ljude okupljene u njoj da se aktiviraju i kroz rad Fondacije pokušaju dati doprinos razvoju bh.sporta. Na čelu fondacije se nalazi Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, a uz njega u dnevno operativni rad fondacije uključene su i Alma Ferhatbegović i Aida Feraget.

"Umjesto vlastima, fondacija se obraća navijačima, roditeljima, svima onima koji su neizmjerno ponosni na sve veće i zapaženije uspjehe sportista koji nastupaju pod zastavom BH. Želja nam je oformiti jak i stabilan fond koji će u narednom periodu moći pružiti neophodnu finansijsku pomoć mladim talentima iz svih sportova. Naša djeca, naši talenti zaslužuju da im omogućimo adekvatne uslove za bavljenje sportom i fondacija je posljednji pokušaj spašavanja ove djece", ističe Harun Mahmutović.

Trenutno je u toku prvi val kampanje za prikupljanje sredstava za fondaciju koji će trajati do 1. Oktobra. Svi koji žele mogu podržati akciju, a na raspolaganju je mogućnost doniranja sredstava putem interneta preko stranice na kojoj je konstantno dostupan uvid u donatore,kao i iznos prikupljenog novca. Rad fondacije moguće je pomoći i pozivom na broj 090/292-092 (BH Telecom), a pozivom se doniraju 3 KM za fondaciju, kao i direktnom uplatom na bankovni račun Fondacije "Budućnost sporta".

Podršku ideji do sada su dale brojne sportske i javne ličnosti, od legende košarke Boše Tanjevića, preko Samira Avdića i brojnih drugih juniorki i juniora, seniorki i seniora. Podrška ideji da se pomogne na ovaj način stigla je i od BH Fanaticosa.

"Mi smo sigurni da među bh. navijačima ima dovoljno želje za uključenjem u akciju. Naša primarna želja je kreirati bolje uslove za sport, a koliko ćemo u tome uspjeti ovisi isključivo od rekacije svih građana i njihove spremnosti da daju svoj finansijski doprinos. Nakon prvog vala akcije prikupljanja sredstava objavit cemo konačan iznos, te uputiti javni poziv sportskim udruženjma i pojedincima da se prijave za dodjelu sredstava. Fondacija garantuje da će svaka marka biti dodjeljenja isključivo putem odabira komisije koju će činiti sportski i javni radnici, osobe koje će i svojim ličnim integritetom garantovati potpunu transparentnost u radu. Njhova imena objavit ćemo kada i poziv za dodjelu. Opet naglašavamo moći ćemo pomoći samo onoliko koliko su svi navijači i građani spremni podržati rad fondacije", rekao je Mahmutović.