sport
8

Filmska sudbina Velških zvijezda: Nekada dijelili školsku klupu, danas igraju za historiju

Piše: O. T.
Sam Warburton i Gareth Bale (Foto: EPA)
Sam Warburton i Gareth Bale (Foto: EPA)
Danas Velšani imaju puno razloga za euforiju. Njihove oči usmjerene su u dva grada, Twickenham i Zenicu.

Gareth Bale i Sam Warburton bili su učenici istog razreda srednje škole u Whitchurchu. Sam je igrao ragbi, a Gareth fudbal. Obojica su sanjali da će jednog dana zaigrati za reprezentaciju svoje zemlje. A sudbina im je dodijelila, ne da samo igraju u reprezentacijama, nego da na isti dan za ragbijsku i fudbalsku reprezentaciju Velsa igraju historijski meč. I povrh svega, Warburton je kapiten ragbijske reprezenacije, a Bale najbolji igrač fudbalske reprezentacije.

Ragbijska reprezentacija Velsa u Engleskoj igra posljednju utakmicu grupe A Svjetskog prvenstva protiv Australije. Velšani i Australijanci već su obezbijedili plasman u četvrtfinale, ali je utakmica bitna iz razloga što pobjednik ide na Škotsku ili Japan koji su lakši protivnici od Južne Afrike koja će igrati sa poraženom ekipom iz sraza Velsa i Australije.

Fudbalska reprezentacija Velsa u Zenici igra pretposljednju utakmicu grupe B kvalifikacija za Euro i sa osvojenim bodom sigurno bi ostvarili plasman na njihovo prvo veliko takmičenje još od 1958. godine kada su nastupili na Mundijalu. Velšani mogu doći do plasmana i u slučaju poraza, ali s tim da Izrael ne pobijedi Kipar.

Nemamo ništa protiv toga da selekcija koja igra na ragbijskom Svjetskom prvenstvu pobijedi i nemamo ništa protiv toga da se fudbaleri plasiraju u Francusku, ali ne osvajanjem boda večeras, nego porazom od Zmajeva i kiksom Izraela.