Uvjeren u uspjeh
189

FOTO / Felix će danas ponovno pokušati skočiti s ruba svemira

Klix.ba
Nakon što je zbog jakog vjetra u utorak odgođen skok Felixa Baumgartnera s ruba svemira, austrijski skakač je spreman da danas ponovno pokuša probiti zvučni zid slobodnim padom iz svemirske kapsule iznad Novog Meksika.

U nedjelju iza 14:00 sati po našem vremenu Felix Baumgartner sa misijom Red Bull Stratos priprema novo lansiranje kapsule u stratosferu na visinu od 36.576 metara, odakle Felix planira izvesti skok i vlastitim tijelom postici brzinu zvuka pri slobodnom padu.

Felix je uvjeren da će uspjeti realizirati svoju misiju ako ga vrijeme posluži.

"Što se tehničkog aspekta tiče, imam najbolji tim iza sebe. Što se mene lično tiče, pripremam se otkako sam se počeo baviti B.A.S.E. skokovima. Idem prema ovom cilju još od kad sam bio dječak, kada sam se divio ljudima kao što je Joe Kittinger. A sa njim u timu, siguran sam da sam okružen najboljima u ovom poslu", kazao je Baumgartner za RedBull tim.

Austrijanac kaže da će biti ponosan na sebe što je upravo on prva osoba koja je probila zvučni zid u slobodnom padu. No, njegov poduhvat će pomoći da buduća svemirska odijela pruže više sigurnosti svemirskim turistima i astronautima.

"Još jedan aspekt su sve ove poruke koje svakodnevno dobijam od ljudi iz cijelog svijeta. Jedan od njih, 13-godišnji dječak koji se bori sa rakom, rekao mi je: 'Način na koji vodite ovaj projekt, daje mi želju da vodim svoju sopstvenu bitku'. Sve ove poruke su velika motivacija za mene", rekao je Baumgartner.

Vezani članci