Nakon skoka sa 39 hiljada metara
12

Felix Baumgartner najavio povlačenje iz ekstremnog sporta

FENA
Poslije istorijskog skoka s visine od 39 kilometara, Austrijanac Felix Baumgartner najavio je da se povlači iz opasnog posla i da želi ubuduće da obavlja lijep i pristojan posao pilota helikoptera.

"Povlačim se iz ovog opasnog posla", rekao je Baumgartner u Roswellu, Novi Meksiko, prenosi britanski Telegraph.

"Želim da pronađem lijep, pristojan posao kao pilot helikoptera. Borit ću se protiv požara i spasavat ću ljude. Bez e-mailova, bez telefona", rekao je on.

"Neustrašivi Felix", koji je prvi put probio zvučni zid u slobodnom padu, priznao je da je bio u velikoj opasnosti, rekavši da mu se činilo kao da je "u paklu".

"Moj najveći strah bio je da ne poginem pred očima svojih roditelja, porodice i javnosti. Govorio sam u sebi ' Molim te Bože, nemoj da me ostaviš'", rekao je ovaj austrijski ekstremni sportista.

Baumgartner sada planira vjenčanje sa svojom djevojkom Nicol, nakon čega će se nastaniti u Švicarskoj.

Felix Baumgartner (43) uspješno je u nedjelju izveo do sada nezabilježeni skok s visine od 39.045 metara i sigurno se prizemljio u pustinji u Novom Meksiku.

On je postavio tri rekorda - za najveću brzinu u slobodnom padu, skok s najviše visine i najduži slobodni pad bez stabilizirajućeg padobrana, ukupno 4 minuta i 20 sekundi.