sport
45

Evropski olimpijski komitet usvojio finansijske garancije OK BiH za EYOF 2019

Klix.ba
Tokom današnje sesije prvog dana 37. Seminara Evropskog olimpijskog komiteta, tema dnevnog reda je bio i Zimski EYOF 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Predstavnici delagacije Bosne i Hercegovine su prezentovali dosadašnje aktivnosti kao i dokumente koji potvrđuju spremnost svih nivoa administrativne vlasti i resornih ministarstava nadležnih za sport u BiH za konkretnu finansijsku i organizacionu podršku EYOF-u 2019.

Predstavnici EOK-a, shodno ranijem zahtjevu za obezbjeđenje finansijske garancije u iznosu od 12.000.000 KM, su izrazili zadovoljstvo do sada osiguranim finansijskim garancijama, a naročito Odlukom Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, o infrastrukturalnim ulaganjima u Olimpijska borilišta na Bjelašnici i Igmanu (16.000.000 KM), odnosno rješavanje vertikalnog transporta i vještačkog osnježavanja, kao i ostalih neophodnih tehničkih elemanata.

EOK očekuje još i finansijsku garanciju Vlade Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske kako bi zatvorila finansijska konstrukcija Projekta.

Takođe su istakli da je potrebno intenzivirati sve neophodne mjere i konkretne aktivnosti, do dolaska EOC EYOF CoCOM Komisije, koja će u septembru ove godine posjetiti domaćine EYOF-a 2019 te izvršiti procjenu na osnovu zatečenog stanja.

Delegacija BiH, koju čine čelnici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, predsjednik Marijan Kvesić, potpredsjednik Izet Rađo, potpredsjednik Siniša Kisić, generalni sekretar Said Fazlagić, zatim zamjenik ministra sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH Suvad Džafić i direktor EYOF 2019 d.o.o. Samir Avdić, zadovoljna je pozitivnim ishodom sastanka u Taragoni, ali su naglasili da je neophodno nastaviti sa intenzivnom dinamikom priprema organizacije EYOF-a 2019.

Gradovi domaćini EYOF-a 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo su pristupili formiranju novog Organizacionog odbora kao operativnog tijela čiji članovi će biti predstavnici svih administrativnih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno čelnici resornih ministarstava za sport i premijeri vlada na svim nivoima vlasti.

Navedene administrativne jedinice zajedno sa gradovima domaćinima zadužene su za zatvaranje finansijske konstrukcije, a strukovni sportski savezi, sportova na programu EYOF-a, će osigurati tehničke uslove za održavanje takmičenja na borilištima. Gradovi domaćini će uz pomoć Organizacionog odbora koordinirati realizacijom i organizacijom svih aktivnosti u cilju uspješne realizacije EYOF-a 2019.