sport
289

Emir Spahić: Ćiro nas je digao s dna, a Pape donio mir i samopouzdanje

Klix.ba
Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Kapiten bh. Zmajeva Emir Spahić uspio je pronaći vremena da odmori u rodnom Dubrovniku, ali i izdvoji vremena za tamošnje medije. U intervjuu za Dubrovački dnevnik govorio je o uspjehu Zmajeva i plasmanu na Svjetsko prvensto u Brazilu, Safetu Sušiću i Miroslavu Blaževiću, a otkrio je i zašto mu je propao transfer u Dinamo.

Temperamentni Spahić je već sedam godina kapiten reprezentacije BiH. Sretan je zbog historijskog uspjeha Zmajeva i istakao je da je za to zaslužna cijela ekipa, ali i da se plašio da se neće uspjeti plasirati se na Mundijal 2014.

"Prvih petnaestak dana nisam niti bio svjestan šta smo napravili, sve dok nisam, kao što se kaže, sve to dobro prespavao. Dosta puta sam i s prijateljima pričao o tome. Mislio sam, možda ću završiti karijeru, a neću otići na neko veliko takmičenje. Četiri puta sam bio na samom pragu, protiv Danske, pa Srbije, a onda Portugal dva puta u baražu", kazao je Spahić istakavši da je shvatio koliki uspjeh su postigli tek kada su nakon utakmice protiv Litvanije stigli u Sarajevo.

"Kada smo krenuli prema gradu u otvorenom autobusu shvatili smo da se nešto sprema. Ogromna gužva i zastoji. Došli smo u Titovu ulicu, popeli se na balkon, baklje sa svih strana, ogroman dim. Tek kada je vjetar rastjerao sav taj dim shvatili smo što su nam spremili. Nepregledna gomila ljudi, svi pjevaju u jedan glas. Nešto nezaboravno", rekao je kapiten Zmajeva.

Istakao je da je slavlje narušila tragedija - pogibija trojice mladića u saobraćajnoj nesreći pri povratku s utakmice u Litvaniji.

"Najmanje što sam mogao napraviti jest pojaviti se i izraziti saučešće njihovim porodicama. Velika je tuga bila. Na sahrani je vladala potpuna tišina, a 10 do 15 hiljada ljudi je bilo pristuno. Najgore od svega je što je jedan od stradalih navijača na dan utakmice dao televizijski intervju. Taj dan je bio Bajram. Poželio je svim navijačima sretan Bajram, poručio im je da ne piju i da se sretno vrate kućama. Čak smo se i fotografirali zajedno. Jedna strašna tragedija."

Govorio je Spahić i o očekivanjima u Brazilu. Napomenuo je kako bh. reprezentativci u Brazil ne idu kao turisti.

"Puno toga će ovisiti i o grupi, dio i o sreći. Ali, dobra smo ekipa, to smo dokazali i s pravom se možemo nadati da ćemo napraviti dobar posao. Bio bih zadovoljan kada bismo prošli grupu i dočekali jednu jaku reprezentaciju, da vidimo gdje smo", kazao je.

Na pitanje da li je Safet Sušić bolji trener od Ćire Blaževića istakao je da je Ćiro Zmajeve digao sa dna, a Pape donio samopouzdanje.

"Raditi s Ćirom bilo je jedno veliko životno iskustvo. Ono što sam s njim proživio u dvije i pol godine ne može se riječima opisati. Kada ju je Ćiro preuzeo, reprezentacija je bila na samom dnu, u rasulu. U roku od tri mjeseca niknula je jedna nova generacija. To je Ćiro, jedan veliki šoumen i hvala mu na svemu. Pape je drugačiji, čista suprotnost u karakteru i načinu rada. Došao je tiho. Osjetio je da može napraviti nešto veliko i imao je pravo. Donio nam je mirnoću i samopouzdanje. On voli kontrolirati situaciju mirnoćom, uvijek je po strani i ne voli veliku medijsku pažnju. Donio nam je potreban mir", kazao je Spahić.

Danas igrač Bayera pričao je i o tome zašto je svojevremeno propao njegov transfer u Dinamo.

"Propao je zbog toga što mi moji prijatelji Hajdukovci to nikada ne bi oprostili, posebno moj kum Miho. Razgovarao sam s Zdravkom Mamićem o prelasku, ali znao sam da to neće biti lako izvedivo, zbog niza razloga koji nisu ovisili o meni. Dan nakon što me je Mamić kontaktirao poštom mi je poslao dres Dinama s brojem 4 i mojim imenom. Tada sam se baš nalazio kući u Dubrovniku", kazao je.

Pričao je i o svjetskim napadačima, istakavši da mu je najteže bilo igrati protiv Raula Gonzaleza, zatim Falcaa, ali naravno i Messija.

Također, poželio je sreću reprezentaciji Hrvatske u baražu za Svejtsko prvenstvo te istakao da ako selektor Niko Kovač uspije posložiti atmosferu Island ne bi trebao biti problem i Hrvatska bi se lako mogla naći zajedno sa BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.