sport
27

Elvis Mutapčić debitira u UFC-u: Sarajlija pred ispitom karijere

Klix.ba
Elvis Mutapčić
Elvis Mutapčić
UFC-ov Fight Night 81, koji će se ovog vikenda održati u Bostonu, donio je nekoliko izmjena i novih imena na svom popisu borbi. Jedno od njih je i Elvis Mutapčić, 29-godišnji borac rođenog u Sarajevu koji će se u noći sa nedjelje na ponedjeljak naći pred ispitom karijere.

Nakon što je Abdul-Kerim Edilov zbog povrede morao otkazati svoj UFC debi, čelnici najjače MMA organizacije su zamjenu pronašli u Elvisu Mutapčiću, bivšem MFC-ovom prvaku i borcu koji je nastupao za poznati WSOF. On će se u svom debiju za UFC susresti s Francimarom Barrosoom, brazilskim borcem koji je u svom posljednjem nastupu svladao Kanađanina Ryana Jimma.

Borac koji danas živi u SAD-u je proizvod legendarnog Pata Mileticha. Tokom karijere je ostvario 15 pobjeda uz tri poraza. Riječ je o prilično svestranom borcu koji je čak sedam puta slavio "submissionom" i pet puta nokautom ili tehničkim nokautom. Trenutno trenira u Roundkick MMA timu, a poznat je i po tome što je skinuo skalp UFC-ovim borcima poput Sama Alveyja, Cezara Ferreire i Zaka Cummingsa. Jedini poraz od 2011. godine upisao je protiv Jessea Taylora na WSOF 7 eventu.

Naglasimo i kako Mutapčić inače nastupa u srednjoj kategoriji, ali će se za ovu priliku preseliti u polutešku. Upravo bi to borcu, koji je poznat po agresivnom stilu borbe, moglo predstavljati najveći problem. Iako je tehnički dobro potkovan, Mutapčić bi mogao imati problema s veličinom svog protivnika koji je za razliku od njega prirodni poluteškaš.

Osim Mutapčića, svoj debi na priredbi koju predvode T.J. Dillashaw i Dominick Cruz, imat će i Augusto Mendes te Mehdi Baghdad, jedan od članova posljednje TUF sezone.