Član mlade reprezentacije Slovenije
1

Elvis Džafić: Odazvao bih se pozivu u bh. državni tim, navijači su sjajni

Razgovarao: Edin Isanović
Elvis Džafić
Elvis Džafić
Elvis Džafić (21) je golman i kapiten ljubljanske Olimpije. Također, član je i mlade reprezentacije Slovenije. Odlikuje ga sjajan refleks, a odličan je u zračnim intervencijama. Dobro čita igru i komanduje svojim šesnaestercem bez obzira na godine.

U intervjuu za Klix.ba govorio je o tome kako je gradio karijeru, o ambicijama Olimpije, Premijer ligi BiH, Zmajevima i želji da možda jednog dana bude među stativama bh. državnog tima.

Možete li nam reći nešto više o vašoj karijeri?

Sve je počelo u klubu koji se zove NK Svoboda iz Ljubljane. Do dvanaeste ili trinaeste godine bio sam napadač, a onda sam postao čuvar mreže. Dosta utjecaja na takvu odluku imali su sinovi moje tetke koji su bili golmani. Od januara 2010. godine postao sam prvi golman Olimpije, gdje sam trenutno kapiten. Pored toga, član sam i mlade selekcije Slovenije. Koliko visoko mogu Zmajčeci u ovoj sezoni?

Mi imamo visoke ciljeve svake sezone. Želimo svrgnuti Maribor sa prve pozicije i osvojiti kup, a želimo i izboriti plasman u evropska takmičenja. Prošle sezone bili smo drugi sa velikim zaostatkom. U aktuelnoj sezoni imamo mladu ekipu, držimo drugu poziciju, što je realno. Ipak, u nogometu se nikad ne zna. Ima još dosta utakmica do kraja. Možda se i približimo prvoj poziciji.

Maribor je neprikosnoven u slovenskoj ligi već nekoliko godina. Vaš komentar?

Planski su stvarali tim, radili na organizaciji kluba i njima uspijeva što drugima ne. Mislim na to da dugo vremena imaju istu ekipu, dobro su uigrani i to je ključ uspjeha.

Pratite li Premijer ligu BiH?

Često vidim rezultate, ali dugo nisam pogledao neku utakmicu. U Sloveniji nema direktnog prijenosa domaće, a ne bh. lige. Bio sam član kluba kada smo igrali protiv Širokog Brijega u Evropskoj ligi, to je bila moja prva utakmica u dresu Olimpije.

Vi ste golman mlade reprezentacije Slovenije, možete li nam reći kakvu ekipu imate?

Nakon završetka prošlih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dosta igrača je, zbog dobne granice, izašlo iz mlade reprezentacije. U tom ciklusu imali smo odličnu ekipu, bili smo drugi u izuzetno kvalitetnoj grupi. Prva je bila Švedska. Da smo imali više sreće u posljednjem kolu igrali bismo baraž.

Gledate li utakmice bh. nogometne reprezentacije i da li biste možda jednog dana željeli biti na golu Zmajeva?

Svakako, redovno pratim utakmice Zmajeva i svim srcem navijam za njih. Bez dvojbe, bio bih veseo kada bih dobio poziv selektora da jednog dana branim. Ukoliko dođe do toga, vjerovatno bih prihvatio poziv. Naglašavam vjerovatno jer sam ja, ipak, rođen u Sloveniji, osjećam se kao Slovenac, ali dio mene voli i bh. selekciju. Moj otac je porijeklom iz opštine Bosanski Novi, a majka iz opštine Ključ.

Ko na vas ostavlja poseban dojam u bh. državnom timu i smatrate li da će se naša nacionalna vrsta plasirati u Brazil?

Kad gledam iz svog golmanskog ugla, svakako je to Asmir Begović. Pruža odlične partije, kako u dresu reprezentacije, tako i u dresu Stoke Cityja. Moram dodati i vođu te ekipe Emira Spahića, odličnog stopera i borca na terenu. Izgledi za plasman u Brazil su realni, konačno smo dobili grupu u kojoj nema Španije ili Francuske. Mislim da imamo najkvalitetniju ekipu i trebali bismo se direktno plasirati na Mundijal.

Šta mislite o bh. navijačima?

Znaju napraviti odličnu atmosferu, glasno navijaju i bodre Zmajeve. Međutim, najbitnija stvar je da prate reprezentaciju gdje god ona igra. Prijateljsku utakmicu između Slovenije i BiH, koja se igrala u Mariboru, posmatrao sam na stadionu i ostao sam fasciniran njihovim navijanjem. Bio sam na tribinama sa pristalicama BiH.

Kako provodite slobodno vrijeme?

U krugu porodice i prijatelja.

Vaš golmanski uzor?

Nikad nisam imao konkretnog golmana kao uzor. U vrijeme dok je branio za Manchester United najviše mi se sviđao Edwin van der Saar, a trenutno su to Casillas i Neuer.