sport
1

Džudista Harun Sadiković je omladinski viceprvak svijeta

FENA
Harun Sadiković
Harun Sadiković
Bosanskohercegovački reprezentativac Harun Sadiković osvojio je srebrenu medalju u kategoriji +90 kg na Svjetskom omladinskom džudo prvenstvu za takmičare do 18 godina, koje je održano u Miamiju.

Član JK Nippon iz Sarajeva do finala je došao pobjedama nad predstavnicima Mađaraske, Australije, Uzbekistana i Rusije. U borbi za zlatnu medalju poražen je od Japanca Hyoga Ota.

Ovim rezultatom Harun Sadiković (visok 200 cm i težak 135 kg) potvrdio je da se radi o perspektivnom sportisti od kojeg se u budućnosti očekuju odlični rezultati i u seniorskoj konkurenciji.

Na prvenstvu su Bosnu i Hercegovinu predstavljali i Petar Zadro (JK Borsa Mostar - 66 kg) i Aleksandra Samardžić (JK Leotar Trebinje - 70 kg).

Zadro, viceprvak s EYOF-a, prošao je dva kola, dok je u trećem zaustavljen od predstavnika Japana, a Aleksandra Samardžić, aktuelna viceprvakinja Evrope, u prvom kolu poražena je od predstavnice Rusije.

Selektor bh. tima Branislav Crnogorac, koji je vodio bh. reprezentaciju na ovom prvenstvu, zadovoljan je rezultatom koji je napravio Sadiković, kao i borbama Petra Zadre i Aleksandre Samardžić.

Dolazak bh. tima očekuje se u utorak na sarajevskom aerodromu u 12:30 sati, gdje će biti održana i konferencija za medije, s obzirom na to da reprezentativci odmah po dolasku putuju na pripreme za predstojeća takmičenja, saopćeno je iz Džudo saveza BiH.