RB Cliff Diving
10

Duque: Nadam se plasmanu u finale; Louganis: Razočarenje za Iffland

Piše: O. T.
Orlando Duque (Foto: Klix.ba)
Devetorostruki svjetski prvak u Red Bull Cliff Divingu Orlando Duque nije imao previše razloga za zadovoljstvo nakon prvog dana skokova u Mostaru, a takmičenje je obilježila i povreda vodeće skakčice Rhiannan Iffland koja je odustala od skokova sa Starog mosta nakon što je povrijedila koljeno prilikom zagrijavanja.

Danas su održane dvije serije skokova, dok su za sutra rezervisane treća i finalna serija. Duque nakon prvog dana zauzima 12. mjesto od ukupno 14 takmičara, dok je na prvom mjestu Poljak Kris Kolanus. Miljenik mostarske publike i legendarni skakač se nada plasmanu u finale.

"Takmičenje je bilo dobro. Za mene je bio težak dan, a momci koji vode su imali jako dobre skokove. Kris je napravio dva jako dobra skoka i zato vodi te je na tragu da osvoji takmičenje. Nadam se da ću ja izboriti finale iako trenutno nisam dobro plasiran", kazao je Kolumbijac.

Helena Merten iz Australije je zauzela treće mjesto nakon dvije serije i zadovoljna je s ostvarenim rezultatom.

"Ovo je bio lijep dan, vrijeme je sjajno i ono popravlja situaciju, jer voda je malo hladna. Moji skokovi su bili ok, nisam bila najbolja, ali ni najgora. Sretna sam. Nadam se da ću sutra biti bolja, malo sam nervozna", rekla je Merten.

Novi direktor takmičenja i olimpijska legenda u skokovima Greg Louganis je kazao da je neizvjesnost ovo takmičenje čini uzbudljivim, a dotakao se i povrede vodeće skakačice Iffland.

"To je bilo jako razočaravjuće za Rhiannan jer ona je imala tako lijepu sezonu. Ostale djevojke su odradile jako dobar posao. Neki takmičari su odradili dobar posao, neki su podbacili kao Andy Jones. Ali, to se dešava i takmičenje čini uzbudljivim", kazao je Louganis.