|

Dominacija prekinuta: Fury srušio Klička i postao novi svjetski šampion

Dominacija prekinuta: Fury srušio Klička i postao novi svjetski šampion
1.735
Piše: O. T.
29.11.2015. u 00:11
184
komentara
1,7k

dijeljenja
1/4 Foto: AFP
2/4 Foto: AFP
3/4 Foto: AFP
4/4 Foto: EPA
Britanac Tyson Fury (27) uspio je srušiti Vladimira Klička i osvojiti naslov prvaka u boksu po WBA, IBF, WBO i IBO verzijama. Prepuna dvorana u Dusseldorfu svjedočila je sjajnom meču u kojem je Fury od početka krenuo agresivno i pokazao da je dostojan da zamijeni Klička na tronu.
Fury je od početka krenuo agresivno kao da je jedva čekao da napadne Klička koji je zauzeo svoj defanzivni stav. U prve dvije runde nije bilo teških udaraca, ali je bilo jasno da će Fury biti izuzetno nezgodan.

Sa rasponom ruku od 216 centimetara i sa 206 centimetara visine, te sa agrešivnošću nametnuo se kao protivnik koji će unijeti strah i Vladimiru Kličku čiji je raspon ruku manji (206), kao i visina (198 cm).

U četvrtoj rundi tempo je usporio, a u petoj smo vidjeli prve udarce. Kličko je pogodio desnicom Furyja na što je ovaj ubrzo odgovorio i malo raskrvario prvaka.

Kako je vrijeme odmicalo nije bilo nikakvih naznaka da Fury namjerava stati. Mogla se osjetiti briga u timu Klička koji nije imao prave odgovore na ono što Britanac pruža.

Do osme runde Fury je potpuno vladao što se već moglo primijetiti na licu Vladimira Klička. Tek u devetoj rundi Kličko snažnim udarcem desnom rukom pogađa bradu Furyja, ali to nije promijenilo stvari po pitanju Furyjevog načina borbe. Britanac se odmah vratio.

U desetoj i jedanaestoj rundi uslijedili su momenti kada Kličko shvata da mora više napasti i kada se Fury počeo umarati, ali ne i odustajati. Potom je uslijedilo "sve ili ništa" u posljednjoj rundi gdje su se razmjenjivali udarci u kojima se mogao primijetiti umor oba borca.

Međutim, bilo je skoro jasno da je ovo Furyjev meč što su i sudije jednoglasno odlučile (116-111, 115-112, 115-112).

Ovo je 25. pobjeda Furyja i do sada nema nijednog poraza, a večeras je srušio jednog od najvećih boksera ikada. Poslije proglašenja pobjednika priredio je show pred kamerama.

Prijavi grešku


Komentari (184)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...