Zima na Olimpijskom
1

Dok je vani loše vrijeme, uživajte u plivanju na Olimpijskom bazenu Otoka

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od lošeg vremena i niskih temperatura koje su svakodnevnica ovih dana u Sarajevu, možete "pobjeći" na Olimpijskom bazenu Otoka i uživati u plivanju, teretani ili drugim sadržajima koje nudi.

Sve više građana Sarajeva dolazi na Olimpijski bazen na Otoci kako bi pospješilo opće zdravlje, kondiciju te zbog različitih vrsta rekreativnih aktivnosti koje ovaj objekt nudi.

Kako je rekao Fahrudin Lošić, savjetnik za odnose s javnošću prije izgradnje Olimpijskog bazena većina naših građana nije imala naviku baviti se plivanjem i drugim sportovima, što se počelo mijenjati.

Svi koji žele mogu doći i koristiti bazen olimpijskih dimenzija 50 x 25 metara, rekreativni bazen, teretanu, fitness salu za žene i saunu. Tokom januara i februara u sklopu akcije "Zima na Olimpijskom" u ponudi je nekoliko različitih ulaznica za ovu kategoriju korisnika po povoljnijoj cijeni.

Lošić ističe da se tokom cijele godine organizuju Škole plivanja, koje realizira stručni tim profesora sporta i tjelesnog odgoja bazena Otoka.

"Termini se održavaju tri puta sedmično i ciklus od 12 termina košta 55 KM. Za vrijeme zimskih raspusta organizira se i intenzivna škola plivanja, termini su svaki radni dan, ciklus od 10 termina košta 40 KM.

O značaju Olimpijskog bazena Otoka za smanjenje broja neplivača najbolje govori činjenica da je osnovne tehnike plivanja savladalo preko 13 hiljada polaznika.

"Učenici osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo kroz vannastavne aktivnosti već imaju obuku plivanja. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, plivanje je uvršteno u nastavni plan i program predmeta Tjelesni odgoj što će zasigurno smanjiti broj neplivača među školskom populacijom", rekao je Lošić.

Ipak, plivanje nije jedina aktivnost koja se može realizovati na bazenu. Tu su i klasični aerobik i pilates, koji se održavaju ponedjeljkom i srijedom te aerobik u vodi - aqua aerobik, koji se održava ponedjeljkom i petkom.

"Zbog povoljnih cijena, širokog spektra usluga za sve generacije i lokacije objekta, sigurno je da Bazena predstavlja idealno mjesto za provod slobodnog vremena. Poseban užitak predstavlja korištenje bazena u zimskim mjesecima, kada je vani snijeg i hladno, a u prostoru bazen ugodnih 30-31 stepen", rekao je Lošić.

Na Bazenu trenira preko 20 plivačkih i 5 vaterpolo klubova, koji okupljaju veliki broj djece različite uzrasti. Svaki mjesec se na Bazenu održava najmanje jedno plivačko ili vaterpolo takmičenje, sa takmičarima iz zemlje i regiona.