sport
0

Delegacija Olimpijskog komiteta BiH u posjeti Ministarstvu civilnih poslova

Klix.ba
Delegacija OKBiH predvođena predsjednikom Marijanom Kvesićem, potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem, te generalnim sekretarom Saidom Fazlagićem je posjetila Ministarstvo civilnih poslova BiH gdje ih je ugostio ministar Adil Osmanović, savjetnik ministra Ivica Šarić i pomoćnik ministra za sport Suad Džafić.

Kvesić je upoznao Osmanovića sa izuzetno dinamičnim rasporedom "nebudžetskog" OK BiH koji ove godine učestvuje na četiri olimpijska takmičenja sa preko 200 sportista i trenera od kojih je izdvojio učešće na Evropskim igrama Baku 2015.

Ministarstvo je upoznato o mnogim domaćim i međunarodnim projektima koje OK BiH realizira, gdje je posebno istaknuta važnost organizacije i podrške EYOF 2017. čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, kao najvećeg i najprestižnijeg takmičenja od osnivanja BiH.

Razgovarano je i o kapitalnim projektima sportske infrastrukture, kao što su bob staza i Ledena dvorana i slično koji bi sigurno ojačali sportsku infrastrukturu BiH i pomogli organizaciju velikih sportskih takmičenja koji rezultiraju velikom koristi za zajednicu.

Ukazano je i na minimalan državni budžet koji se izdvaja za rad, učešće na takmičenjima i manifestacijama sportskih strukovnih saveza koji zaslužuju veću podršku državnih i entitetskih ministarstava, kao i nelogičnosti u "tajmingu" i raspodjeli Granta za vrhunski sport.

"Ministar Osmanović je ohrabrio delegaciju Olimpijskog komiteta BiH u pogledu navedenih tema i pokazao zavidnu agilnost, volju i htjenje za napredak vrhunskog sporta najavivši značajno povećanje budžeta za vrhunski sport na državnom nivou i podršku EYOF 2017 za šta su sredstva već predviđena budžetom kao i podršci i partnerskom odnosu Ministarstva civilnih poslova i OKBiH na svim projektima koji vode jačanju BiH sporta", saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.