sport
16

Olimpijski komitet BiH kao nebudžetski korisnik brine o najboljim sportistima

Klix.ba
U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH su potpisani ugovori podrške za finalne pripreme sa najboljim sportistima, a koji u ovoj godini nastupaju na višesportskim takmičenjima u organizaciji OK BiH.

Olimpijski komitet BIH kao nebudžetski korisnik, uspijeva da putem projekata Međunarodnog olimpijskog komiteta, Olimpijske solidarnosti MOK-a i Evropskog olimpijskog komiteta obezbijedi sredstva za naše najbolje sportiste i na taj način pomogne sportiste u njihovim nastojanjima da rezultatski ostvare svoje snove i dostojno predstave našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik OK BIH Marijan Kvesić je u kratkom obraćanju sportistima, trenerima i roditeljima rekao "da se radi o kompleksnoj organizaciji učešća na ovim takmičenjima koji podrazumijeva mnoge segmente kao što su: selektiranje najboljih, donošenje potrebnih odluka, logistička podrška u vidu opreme, transporta i sl., kao i obezbjeđivanje adekvatne medijske pozornosti pred i nakon takmičenje, što se kruniše na kraju Izborom sportiste godine u organizaciji OK BIH. Svakako jedna od najbitnijih pripremnih faza je i podrška sportistima za predstojeće nastupe i finalne pripreme zbog čega smo se danas i okupili ovdje u OK BIH".

Treba napomenuti da OKBiH već podržava 11 potencijalnih olimpijaca za olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. kao i 3 sportista za Olimpijske igre PyeonChang 2018 .

OK BiH će u 2015. godini , a preko projekata za pomenuta takmičenja , podržati najbolje BiH sportiste sa 370.440,00 KM.

Ugovore su potpisali: Amel Tuka i Dejan Mileusnić (Atletika, Evropske igre u Bakuu 2015.), košarkaška reprezentacija BiH U16 (199.9/2000. godište, Evropski olimpijski festival mladih Tbilisi 2015.), Čeprkalo Mihajlo, Šimić Anđelo, Pašukan Emina, Vrkeš Kosta (plivanje), Filip Stojak, Toni Miletić, Teodora Božović (judo), četiri sportaša koje će odrediti Atletski savez BiH, jer kvalifikacije još traju (atletika), Sergej Malić-Čorni (gimnastika), Mediteranske igre na pijesku Peskara 2015., i odbojka na pijesku - muški i ženski tim.