Predstavljamo TKDK Novi Grad
0

Čvrst i stabilan kolektiv sa izuzetnim rezultatima

Piše:Edin Isanović
Posjetili smo trening Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo koji je počeo sa radom u oktobru 2002. godine. U sarajevskom naselju Dobrinja vidjeli smo dosta mladih boraca koji se žestoko nadmeću, dok treneri to posmatraju sa mješavinom ponosa i ljutnje (kada neko pogriješi). Za kratak period ovaj kolektiv stigao je u sami vrh taekwondoa u državi, ali i regionu.

No, krenimo redom. Sam početak rada kluba okarakterisan je zaslugom Harisa Husića, jednog od osnivača, koji je zajedno sa Belmirom Berberovićem ( tada nosioci crnog pojasa 1. DAN) pokrenuo školu taekwondoa u OŠ "Meša Selimović". Kasnije sa radom startaju škole na novim lokalitetima OŠ "Grbavica 1" i Fitnes centru "Mojmilo".

"Na putu do vrha, naši treneri, takmičari i ostali članovi kluba uspjeli su izgraditi jedan veoma čvrst i stabilan kolektiv koji se može pohvaliti izuzetnim rezultatima, kako onim takmičarskog profila, tako i onim koji se odnose na izgradnju ljudske ličnosti i karaktera. Posebno je izražen rad sa mladim ljudima i njihovim profiliranjem i školovanjem u segmentima sporta, posebice taekwondoa. Promicanje ljudskih vrlina i učenja jedni su od primarnih ciljeva našeg djelovanja", počinje priču za Sarajevo-x.com Belmir Berberović.

Među asistentima je i Nejla Kaljanac, kojoj se predviđa blistava karijera.

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo okuplja članove na nekoliko lokacija na području glavnog grada Bosne i Hercegovine. Osim toga posjeduje i privatnu dvoranu koja je na raspolaganju 24 sata dnevno, a koja zaista pruža vrhunske uslove za vježbanje.

Za sve ove godine rada, klub je okupio, približno, 900 članova koji su se upoznali sa osnovama taekwondo učenja. Sada trenira oko 150 aktivnih članova svih uzrasta, oba spola.

"Jedan od naših vrlo inspirativnih projekata, na koji smo veoma ponosni, zasniva se na radu sa djecom od 3 do 6 godina starosti, popularno nazvan 'taekwondo vrtić', podvlači Berberović.

Osnivači naglašavaju da sa borcima radi pet stručno osposobljenih trenera visokih zvanja i nekoliko asistenata.

Treneri su: Belmir Berberović, 4. DAN, hapkido 3.DAN, Haris Husić, taekwondo 4. DAN, hapkido 1.DAN, Bojan Lalić, taekwondo 3. DAN, hapkido 1.DAN, Amin Avdović, taekwondo 2. DAN, hapkido 1.DAN, Mustafa Jaramaz, taekwondo 1. DAN.

Asistenti su: Nejla Kaljanac, taekwondo 2. DAN, Armin Gredić, taekwondo 1. DAN, Amir Katana, taekwondo 1. DAN, Bahra Avdović, taekwondo 1. DAN.

Haris Husić naglašava da za vrijeme jedne godine treneri odrade nešto više od 900 treninga na više lokacija u gradu.

"Naši takmičari, u tom periodu, učestvuju na približno 30 takmičenja, kako domaćih tako i internacionalnih. Veoma često organizuju se i prijateljski susreti sa domaćim i inostranim klubovima. Od osnivanja pa do danas, klub je učestvovao na 165 nadmetanja raznih nivoa. Takmičarska ekipa našeg kluba broji oko 40 članova, a neki od njih su aktivni u nacionalnog timu", kazao je Husić za naš portal.

Izvanredni uslovi za trening

Berberović je izdvojio najuspješnije borce:

"U svakom slučaju to su: Amir Katana, Mufid Isaković, Armin Gredić, Alen Alić, Rahim Bećirović, Nejla Kaljanac, Bahra Avdović i Elzana Karahodžić u seniorskoj konkurenciji, a Emir Kaljanac, Alen Čukurija, Elvedin Avdović, Samir Selimović, Almin Sadiković, Belmin Memija i Dina Čukurija u juniorskoj konkurenciji. Takođe, nekoliko mladih nada se naziru kao nasljednici već pomenutih iskusnih boraca, a to su Nedžad Husić, Sadmir Habibović, Hamza Gorušanović, Kerim Omerbegović, Ali Rašidagić i Edita Murguz u kadetskoj konkurenciji".

Haris Husić je posebno akcenat stavio na uslove treniranja.

"Naši borci, kao i ostali članovi, treniraju u vrhunskim uslovima koje pružaju privatne prostorije kluba. Naša dvorana se prostire na 250 m2 od kojih je 140 m2 prostora za trening koji je u cjelosti opremljen strunjačama, vrećama za udaranje, te neophodnom opremom za borilačke sportove. Nalazimo se na prvom spratu trospratnice kod Imzit pumpe na Dobrinji. Pored taekwondo treninga u našoj dvorani se održavaju i treninzi hapkidoa, brazilske jiujitse, aikidoa i kungfua, a odnedavno i raznih vrsta aerobika", rekao je Husić.

Treba istaći da su u organizaciji kluba održana i četiri internacionalna takmičenja pod nazivom "Sarajevo Open", na kome je zadnji put, 2006. godine učestvovalo preko 400 takmičara iz osam evropskih zemalja. Potom, državno prvenstvo za seniore u borbama i prvenstvo u tehnici za sve uzraste 2010. godine, te međureligijski taekwondo susret pod nazivom "Sarajevo Peace tournament 11" na kojem su učešće uzeli timovi iz Izraela, Italije, Hrvatske, Srbije, Francuske i BiH.

Sa taekwondo prvenstava takmičari Taekwondo kluba Novi Grad osvojili su 1169 medalju: Od toga 408 zlatnih, 330 srebrenih i 431 bronzanih. Članovi kluba upoznavaju sa sa ljepotama BiH

Dakako, redovno se održavaju i polaganja za učenička zvanja. U proteklom periodu održano je nešto više od 70 ispita za pojaseve, gdje je svoja učenička zvanja polagalo više od 2000 polaznika taekwondoa.

"Jedna od naših aktivnosti na koju smo vrlo ponosni i koja se redovno izvodi, a koja ima za cilj učvršćivanje prijateljskih veza među članovima, jeste posjeta prirodnim ljepotama naše zemlje. Naravno, pored uživanja u našim prirodnim znamenjima, postoje i neizostavni programi koji prate ovu vrstu aktivnosti", kaže Berberović.

Prilikom upisa novih polaznika, tokom jedne godine, ustaljena je praksa da se na istaknuta mjesta postavi oko 500 plakata i podijeli preko 10.000 letaka učenicima osnovnih škola i slučajnim prolaznicima.

Vrlo često, tokom treninga izvode se video projekcije vrhunskih takmičenja i pregled borbi svjetski poznatih taekwondo boraca.

"Naša videoteka i knjigoteka kluba se redovno obogaćuje tako da trenutno broji preko 80 DVD/Video medija sa vrhunskih taekwondo takmičenja i preko 500 sati snimljenog video materijala aktivnosti kluba. Stručna literatura je jedan od važnih aspekata u obrazovanju naših trenera i učenika, tako da smo u proteklom periodu uspjeli obezbijediti više od 50 naslova neophodnih za stručno usvaršavanje", zaključio je Husić.

Do kraja godine borce Taekwondo kluba Novi Grad očekuje nekoliko zanimljivih natjecanja. Između ostalih i olimpijske kvalifikacije u januaru na kojima će nastupiti potencijalni kandidati Amir Katana, Mufid Isakovic i Elzana Karahodzic.

Trenerni napominju da im svaki dobar rezultat njhovog člana pruža veliko zadovoljstvo i da se zbog toga sve ovo isplati raditi.

I tako se rad nastavlja…