Istakla se mlada Onešćuk
207

Članice SK Sarajevo na EP-u u Talinu postavile novi državni rekord

H. H.
Farah Onešćuk
Farah Onešćuk
Članice Streljačkog kluba Sarajevo Farah Onešćuk, Segmedina Bjelošević i Aida Arnautović su nastupile u sastavu seniorske streljačke reprezentacije na EP-u u Talinu u gađanju zračnim oružjem i postavile novi državni rekord koji sada iznosi 929,4 kruga, čime je za 1,6 krugova je popravljen stari rekord koji su također držale ove takmičarke.

Ovim rezultatom su zauzele 17. mjesto, a posebno treba istaći rezulate najmlađe takmičarke bh. tima Farah Onešćuk koja se, iako još kadetkinja, vrlo uspješno borila sa mnogo starijim i iskusnijim seniorkama.

U ekipnom dijelu takmičenja Farah je zauzela odlično 22. mjesto sa rezultatatom 313,5 krugova, dok je u pojedinačnoj konkurenciji pogodila 625,0 krugova i zauzela solidno 44 mjesto.

O kakvom rezultatu se radi govori podatak da bi Farah da je gađala u juniorskoj konkurenciji ušla u finale i borila se za medalju. Nažalost, zbog nedostatka novca i smanjenja troškova stručni tim kluba je odlučio da nastupi u seniorskoj konkurnciji i da svojim nastupom pojača seniorsku ekipu.

S obziorm da je ovo Evropsko prvenstvo jedno u nizu od kvalifikacionih takmičenja za Olimpijske igre "Pariz 2024" godine Farah je osvojila i prve bodove.

Pošto je Farah ovo bilo prvo takmičnje u kvalifikacionom ciklusu, a da je ostale svjetske kupove zbog nedostatka sredstava propustila, te da se bodovi dijele samo do 50 mjesta, ovo smatramo izvanrednim uspjehom. Mnoge starije i iskusnije takmičarke nisu supjele osvojiti dragocjene bodove.

Ovaj uspjeh posebno dobija na težini zbog činjenice da je Farah počela trenirati prije nepune tri godine, da je najmlađa takmičarka na svetskoj rang listi, da trenutno zauzima 95. mjesto od 114 rangiranih takmičarki svijeta i da je jedina iz BiH koja je rangirana na listi za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine od muškaraca i žena", saopćeno je iz SK Sarajevo.

S obzirom da Savez, zbog blokiranog računa, već godinama ne finansira reprezentativne nastupe takmičara iz BiH, odlazak reprezentativaca iz SK Sarajevo, a koji su nastupili na EP-u u Talinu, u zadnji momenat su omogućili Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS-a.

Nažalost najnoviji olimpijski kvalifikacini sistem ide na ruku bogatijim zemljama jer zbog finansijskih mogućnosti tih zemalja njihovi takmičari su u povoljnijem položaju da idu na sva takmičenja.

Sva kvalifikaciona takmičenja na koja se mora ići ako mislite osvojiti bodve su izuzetno daleke i skupe destinacije, a među "bližim" su Kairo i Baku.

"Iskreno se nadamo da će podrška našim takmičarima biti bolja, a posebno za Farah Onešćuk, kako bi uspjeli ostvariti san svakog sportiste, a to je kvalifikovati se na Olimpijske igre i predstavljati svoju državu", poručili su iz SK Sarajevo.