sport
0

Cijela Britanija slavi pobjedu Londona na izboru za domaćina OI

NINA
Pobjeda Londona za domaćina Olimpijskih igara 2012. u srijedu je bila praznik za cijelu Britaniju, a ne samo za njen glavni grad.

Kraljica Elizabeta II. je u čestitci timu koji je promovisao kandidaturu Londona poručila da je to "izvanredno dostignuće". Londonsku propagandnu ekipu je inače predvodio legendarni atletičar Sebastian Coe, koji već nekoliko godina nosi titulu lorda.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da će Olimpijske igre ostaviti naslijeđe za generacije koje će doći i da je njihovo održavanje važno ne samo za London nego i za cijelu Britaniju.

Premijer Blair je tri dana prije izbora boravio u Singapuru i predvodio završne pripreme kandidature Londona, a iz Singapura se vratio u srijedu prije podne.

Na vijest o pobjedi na Trafalgar Squareu u Londonu organizirana je ulična proslava, a iznad grada su letjeli avioni ostavljajući dimni trag u bojama britanske zastave.

Veselo je bilo i u Stratfordu, naselju u istočnom Londonu, gdje će biti izgrađeno olimpijsko selo.

Kroničari podsjećaju da je London ušao u utrku za domaćina Olimpijade 2012. kao autsajder, gotovo bez šansi, a sve do samog glasanja u Singapuru najveće šanse su davane Parizu.

London je pobijedio sa samo četiri glasa, a najveća zasluga za tu pobjedu, tvrde izvjestitelji, pripada timu koji je predvodio lord Coe.

Već iduće sedmice, kako je saopšteno, u britanskom parlamentu naći će se prijedlog zakona o Olimpijadi, a osim poslovnih kompanija, Igre će finansirati i porezni obveznici.