Juventusov štoper
12

Chiellini: Povređivanje Salaha u finalu Lige prvaka bilo je Ramosovo remek-djelo

N. K.
Duel Ramosa i Salaha (Foto: EPA-EFE)
Duel Ramosa i Salaha (Foto: EPA-EFE)
Juventusov štoper Giorgio Chiellini (35) došao je u centar pažnje medija ovih dana zbog objavljivanja autobiografije u kojoj je podijelio svoje mišljenje o brojnim zvijezdama svjetskog nogometa pa tako i o Realovom kapitenu Sergiu Ramosu.

Naime, Chiellini je nazvao Ramosa "najboljim defanzivcem svijeta", a posebno se dotakao finala Lige prvaka 2018. godine u kojem je nakon duela sa Špancem teren morao napustiti Liverpoolov napadač Mohamed Salah.

"Kažu da Real zbog Ramosovih grešaka primi desetak pogodaka više svake sezone, da ja skrivim dva ili tri, više ne bih mogao živjeti. Međutim, on je tehnički toliko dobar da bi mogao igrati napadača. Osim toga, ima dvije karakteristike koje niko drugi nema. Prva je da zna kako biti odlučan u najbitnijim trenucima. Interveniše nevjerovatno, u situacijama u kojima se može povrijediti, njega nije briga. On ima 'vražju lukavost' i želju za pobjedom u tim trenucima. Tu mislim i na situaciju u kojoj se Salah povrijedio. Sergio kaže kako ga nije želio povrijediti, ali znao je dobro šta se dešava u devet od deset slučajeva kada to uradite. Bilo je to njegovo remek-djelo. Drugi kvalitet je sila koju njegovo prisustvo donosi. Bez njega bi Marcelo, Varane i Dani Carvajal bili kao neki dječaci iz omladinskog tima. Kada su bez njega, Madriđani su bez cijele odbrane", napisao je sjajni defanzivac u svojoj autobiografiji "Io, Giorgio".

Inače, Chiellini je član Juventusa od 2005. godine, kada je u torinsku ekipu došao iz Fiorentine, a prethodno je igrao za Livorno.