Dokazano da je žena
0

Caster Semenya se uskoro vraća na staze

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Južnoafrička trkačica Caster Semenya, svjetska prvakinja na 800 metara, uskoro će dobiti dozvolu da se ponovo takmiči u konkurenciji žena, čime će biti okončana njena 11-mjesečna borba i zabrana zbog dokazivanja spola.

Očekuje se da u narednih nekoliko dana IAAF i zvaničnici Južnoafričke Republike objave da se kontroverzna atletičarka može vratiti trčanju, čime će biti okonačana jedan od najvećih skandala koji su pogodili moderni sport.

Devetnaestogodišnja Semenya nije trčala od sporne pobjede na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, u augustu prošle godine, a njen se povratak očekuje već na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kanadi, od 19. do 25. jula.

S obzirom na propušteno, njen glavni cilj će biti nastup na Igrama Commonwealtha u Delhiju, u oktobru ove godine.

Pitanje je da li će mlada atletičarka moći ponovo dostići takmičarski nivo, koji je doveo u centar pažnje sportske javnosti nakon osvajanja svjetske titule.

Njen trener Michael Seme potvrdio je da atletičarka nije trenirala punim kapacitetom zbog neizvjesne budućnosti, a vjeruje se da je bila podvrgnuta medicinskom tretmanu zbog njenog stanja, piše "Daily Telegraph".

Podsjećamo da je prošle godine, prema neprovjerenim medijskim navodima, test pokazao da mlada atletičarka ima i muške i ženske spolne karakteristike. Rješavanje takvog stanja zahtjevalo je ili operaciju ili hormonsko terapiju, pa je slučaj potrajao 11 mjeseci. U bilo kojoj varijanti, tretman bi mogao imati ogroman utjecaj na njene fizičke kapacitet u budućnosti.

Činjenica da će se Semenya ponovo moći takmičiti u ženskoj konkurenciji pokazike da je tretman zadovoljio medicinske stručnjake, ali da će tokom takmičenja biti nadzirana kako bi se utvrdilo da nema prednosti nad svijim rivalkama.