Na jezeru Vouligameni
52

Carlson i Popovici pobjedama u Grčkoj otvorili novu sezonu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije

D. B.
Kanađanka Molly Carlson i Rumun Constantin Popovici pobjednici su prve stanice 15. sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije održane u Atini u Grčkoj, tako da su na idealan način započeli borbu za trofej King Kahekili.

Molly Carlson, drugoplasirana iz protekle dvije sezone u kojim su titule pripale Australki Rhiannan Iffland, ponovo je pokazala da je dorasla izazovu te je pobijedila aktuelnu prvakinu za samo 0,1 bod u uzbudljivoj završnici takmičenja na prelijepom jezeru Vouligameni.

"Kada sam prošli put 'napala' Rhi, zapravo nisam mogla izdržati pritisak. Zaista sam ponosna na sebe što sam sada uspjela u tome. Bodovi su bili jednaki za posljednji skok, no zaboravila sam za malih 0,1 bod od jučer. Ovo je zaista super, volimo vršiti pritisak jedna na drugu. Najljepši osjećaj je kad pobijediš, a svi su dali sve od sebe", izjavila je Carlson.

Njena sunarodnjakinja Simone Leathead također je imala sjajan nastup te je završila na trećem mjestu sa samo četiri boda manje. Ona ima 21 godinu i najmlađa je takmičarka, a u Grčkoj je osvojila dodatni bod u šampionatu za najbolji skok tokom cijelog takmičenja u ženskoj konkurenciji.

Popovici je prvi put nastupio kao branioc titule i nastavio je upravo tamo gdje je stao prošle sezone. Imao je još jedan dominantan nastup s platforme visoke 27 metara. Uprkos velikom trudu Španca Carlosa Gimena, Rumun je ipak nadmoćno pobijedio s 29 bodova razlike. Treće mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Jamesu Lichtensteinu iz SAD-a, koji je još jednom pokazao mirnoću i staloženost u svom nastupu, a to mu je donijelo treći podijum u njegovoj karijeri.

"Zaista je dobar osjećaj pobijediti na prvoj stanici, to je sjajan početak i nadam se da ću ostati na prvom mjestu. Ponekad se dogode povrede kao prije dva dana, nisam bio siguran na kojem ću mjestu završiti. Ali, grčki bogovi su mi danas dali neke moći i zaista sam sretan zbog toga", rekao je Popovici.

Prošlogodišnji osvajač drugog mjesta, Britanac Aidan Heslop, razočaran je nakon što je 'zakazao' u posljednjoj rundi te je na kraju završio kao peti.

Najbolji skok takmičenja u Atini za dodatni bod u šampionatu izveo je Rumun Catalin Preda u posljednjoj rundi, koji ga je "lansirao" s devetog na četvrto mjesto.

Podsjetimo, novi format donosi takmičenje tokom tri, a ne tokom dva dana kao što je bilo ranije na svim stanicama osim Mostara. Sada najbolji skakači svijeta putuju u Boston, gdje će demonstrirati svoje vještine tokom jubilarne 100. stanice Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, a finalni dan takmičenja je 8. juni.