Transfer na pomolu
95

Brozović ide kod Ronalda, tjeraju ga iz Intera zbog reprezentacije Hrvatske

N. K.
Marcelo Brozović (Foto: Twitter)
Marcelo Brozović (Foto: Twitter)
Hrvatski nogometaš Marcelo Brozović nakon osam i po godina u Interu i samo godinu nakon što je potpisao produženje ugovora do 2026. odlazi u saudijski Al-Nassr.
Italijanska Gazzetta dello Sport otkrila je detalje neočekivanog transfera 30-godišnjaka.

"To je historijski transfer jer odlazi jedan od simbola reprezentacije Hrvatske. Hrvat koji je osam i po godina časno služio Interu", piše Gazzetta od igraču koji je na 330 utakmica postigao 31 gol i upisao 43 asistencije.

Dodaje se kako ovo nije jedan od onih slučajeva kada igrač i klub nisu mogli odbiti saudijsko bogatstvo. Naime, Brozović nije želio ići iz Intera jer ima sjajan status i najvišu platu u klubu koji je u evropskom vrhu. Prošle godine bio je prvak Italije, nedavno je postao viceprvak Evrope. Međutim, Inter je očigledno jedva čekao da ga se riješi iz više razloga, a prvi je što već ima spremnu zamjenu za njega.

Davide Frattesi iz Sassuola dolazi čim Brozović ode pa će Hrvat postati saigrač Cristiana Ronalda u državnom klubu Saudijske Arabije. Tamo će zarađivati 15 miliona eura godišnje, dok mu je u Interu plata bila 13 miliona eura.

Brozović je najskuplji igrač Intera pa se njegovom prodajom rješava tereta od 50 miliona eura, a Gazzetta ističe i da se njegovom prodajom rješava i problematičnog igrača.

"Hrvat je na kraju sezone ponovo impresivno gutao kilometre i pokazivao vrhunski kvalitet na najvišem nivou, kao što je finale Lige prvaka, ali činjenica je kako je prošle sezone imao previše oscilacija za igrača njegove plate, statusa i ugleda. Inter ga je zapravo precrtao već u vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru. Ljudima u Interu se nije sviđalo što je tamo igrao za Hrvatsku tek nakon što je zaliječio povredu zbog koje je propustio mjesec dana i onda se iz Katara vratio povrijeđen i opet pauzirao jedan mjesec", piše u tekstu te još dodaje kako će Brozovićev odlazak omogućiti Hakanu Calhanogluu i Nicoli Barelli da prodišu.